Сценичният плакат отново у дома в Димитровград

контакти

Сценичният плакат е отново у дома в Димитровград, с изложбата, която бе представена и ще остане няколко месеца в откритото пространство, близо до Историческия музей и Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

В експозицията са подредени избрани пана от колекцията на международното триенале на сценичния плакат – София, което е неразривно свързано с биеналето на театралния плакат, чийто няколко издания се провеждат през 80-те години на миналия век в Димитровград.

Димитровград винаги е бил столица на плаката, с провеждането на биеналетата на българския театрален плакат. Постепенно биеналето прераства в международно триенале, с което Димитровград поддържа партньорски отношения. Това е и поводът за гостуващата изложба, обясни при откриването Емилия Стоева, уредник на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“.

Почти на всяко провеждане на триеналето Община Димитровград участва с награда за български автор, допълни Емилия Стоева. Няколко думи при откриването споделиха художникът и плакатист Парашкев Фереджанов, като представител на триеналето, както и Иван Евлогиев, спомоществовател на триеналето, което продължи традицията. За аудиторията свири димитровградското Акустично джаз трио.

„Плакатът е музика“ е мотото на изложбата, която е знак на почит към диригента на димитровградския духов оркестър Митя Йорданов, който ни напусна наскоро. Тя слага начало на Есенните музикални дни „Жул Леви“  в Димитровград. Вижте програмата:

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук