Супер синя кървава Луна. Какво представлява явлението?

контакти

Части от света изпращат първия месец от годината с рядък троен спектакъл – суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение, придаващо кървав оттенък на естествения спътник на Земята, съобщават световните информационни агенции, цитирани от БТВ.

Небесното шоу, наречено „Супер синя кървава Луна“, не е наблюдавано в Северна Америка от 152 години – от 31 март 1866 г.

Сега обитателите на Западното крайбрежие на САЩ, както и жителите на части от Азия и Австралия, получават възможността да се насладят на явлението в цялото му великолепие.

В зависимост от положението на места, явлението ще бъде наблюдавано на 1 февруари.

Обитателите на други места по света трябва да се задоволят с частично лунно затъмнение. Късметът да наблюдават рядкото застъпване на астрономически явления подминава голяма част от Европа, Африка и Южна Америка.

В части от Европа, Африка и Азия подобен феномен е наблюдаван на 30 декември 1982 г.

Докато избрана част от човечеството се радва на редкия спектакъл, експертите напомнят какво означават явленията, формиращи т. нар. „Супер синя кървава Луна“:

Какво представлява синята луна?

Синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец и няма нищо общо с цвета на естествения спътник на Земята.

Какво представлява суперлуната?

Суперлуна се нарича пълната луна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята, и изглежда по-голяма и ярка от обичайното.

Какво представлява кървавата луна?

Съвпадащото с пълнолунието пълно лунно затъмнение придава на естествения спътник на Земята червеникав оттенък, заради който Луната се нарича кървава.

Колко често се застъпват тези три астрономически явления?

Поотделно трите лунни явления не са необичайни, но е рядкост те да се случат по едно и също време. Синя луна например може да се наблюдава веднъж на около 2,7 години.

НАСА публикува в „Туитър“ и карта къде небесното шоу ще бъде най-добре видимо.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук