СУПЕР МАРАТОНЕЦ ОРГАНИЗИРА 200 КМ КОЛОЕЗДЕНЕ

Маратонско колоездене
контакти

Супер маратонецът Янко Янков организира в края на следващата седмица – на 20 октомври, за първи път в Димитровград, старт по маратонско колоездене. Дестинацията, която ще се премине, е от200 км.

Той е председател на димитровградския колоездачен клуб „Обороти”. През тази година, заедно със съотборника си Николай Митев участват в Международната седмица на предизвикателствата в Слънчев бряг. Преминават километрите от 300, 400 и 600 и приемат званието супер маратонци.

При всеки преход има такива, които не завършват, което зависи от денивелацията, т. е. от изкачванията и спусканията, както и от определеното време. За начинаещите денивелацията е1100 м. По маршрута от Димитровград тя се изчислява на2200 м, което я определя за сериозни маратонци. Това е едно изпитание пред всеки колоездач, който дръзва да премине тези километри, тъй като те не са малко, каза Янков.

Стартът ще бъде от 7 часа сутринта от хотел Афродита. За всеки участник е отредено време от 13 часа и половина, през което трябва да премине трасето, а изчислената средна скорост –18 км/ч.  Финалът ще бъде пак на същото място Очаква се да участват малко повече от 20 колоездача. Записването продължава и през следващата седмица.

Ще присъстват ездачи от София, Сливен, Стара Загора, Варна, Хасково, Димитровград….Ще преминат през следния маршрут: Димитровград, Горски извор, Минерални бани, Хасково, Стамболово, Пътниково, Воден, Силен, Маджарово, Малко градище, Любимец, Харманли, Симеоновград, Константиново, Александрово, Воден, Черногорово, Димитровград.

Маратонското колоездене е започнало да се развива от Франция от началото на миналия век. В България традицията датира от 10 години. То започва с най-малката дестинация от200 км, след това се минава на300 км,400 км,600 км,1200 км.

През цялата година има стартове. Националният календар започва от януари и завършва през ноември. Има точкуване в зависимост от трудността на маршрута и времето. Накрая на годината се сборуват точките на маратонеца и се вижда на кое място се нарежда спрямо другите колеги, поясни председателят на „Обороти”.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук