СУПЕР ЛУНА ВИСНА В НЕБЕТО

контакти

Супер Луна висна в небето над България преди минути, около 14,30 часа. Явлението обаче ще е приключило, когато небесното светило изгрее към 21,30 часа, според астрономи.  Като Супер Луна е известно най-голямото годишно приближаване на планетата до Земята, съвпадащо с пълнолуние. Названието не е от астрономията, а от астрологията. Астрономите го наричат перигейна Луна или перигейна сизигия в системата Земя–Луна–Слънце. Следващият път на голямо приближаване ще е на 10 август 2014 г., с 5 км по-малко от сегашното разстояние.

Наблюдавано в нощното небе, суперлунието трудно може да се отличи с невъоръжено око от останалите пълнолуния. То разкрива Луна с 13-14% по-голям диск и до 30% по-ярка от обикновената. Причината е, че в този момент движещият се по елиптична орбита спътник е най-близко – на по-малко от 357 000 км., в определена линия спрямо Земята и Слънцето.
Любителите на мистични теории твърдят, че суперлунието може да предизвика земетресения и наводнения, както и да влияе на здравето и психиката на хората. Вярва се дори, че провеждана по това време диета води до мигновено сваляне на килограми. Доколко е така, може да се спори. Доказано е единствено, че при подобни явления леко се увеличава морският прилив – с около сантиметър-два, и то на океанския бряг, където е най-силно изразен.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук