СТЪПИЛ ЛИ Е ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ В ДИМИТРОВГРАД?

контакти

[quote]СВЪРЗВАТ БИЗНЕСМЕНА С ПАВИЛИОНИТЕ НА „БУЛГАРТАБАК”, СЛУХ И ЗА МИСТЕРИОЗЕН ДЕПУТАТ В СДЕЛКАТА[/quote]

Павилиони за цигари, вестници и други бързооборотни стоки бунят от известно време духовете в Димитровград. Срещу разположените на оживени места 19 нелоши, иначе, обекта тръгна  подписка от местни търговци. Притеснението – ще „изядат хляба” на близки до тях магазинчета. Завъртя се, кой знае защо и името на несбъднатия кандидат за шеф на ДАНС Делян Пеевски. Вероятно защото павилионите са брандирани с марки на „Булгартабак”, а като основен акционер в холдинга се спряга именно приближеният до ДПС бизнесмен. Каква е историята?

Със свое решение от декември миналата година димитровградския Общински съвет одобри поставянето на 19 павилиона за продажба на цигари, захарни изделия и др. Част от тях наскоро заработиха, другите ще разтворят витрини вероятно по-късно. Но, отворили–неотворили, предизвикаха одобрение от някои, недоволство у други. Тръгна, както стана дума, протестна подписка. В основата са търговци с подобен предмет на дейност, подкрепени от колеги и граждани. Част от тях не се съмняват, че в основата на инвазията, чрез тютюневия холдинг е именно скандалният бизнесмен. Въпреки, че  в договора с общината фигурира не самият холдинг, а дружество от състава му – „Булгартабак трейдинг”. Документът е подписан на 12 март и е за 10 годишно стопанисване. Параф под него, наред с кмета Иво Димов слагат представителите на фирмата Борис Захариев и Иван Биларев.

Малко по-късно „Булгартабак трейдинг” е преименуван на „Табак маркет“ АД, както и към момента фигурира в Агенцията по вписванията. Като едноличен собственик на капитала му е посочен „Булгартабак Холдинг”. Това, явно дава и основания на подозрението, че индиректно бос на бизнеса е Делян Пеевски. Спрягането на името му започна още с продажбата на 80% от холдинга през септември 2011 година. Получи ги единственият кандидат „БТ Инвест”. Той, според много публикации, се свързва именно с Пеевски и кръгът около него. Любопитен нюанс в това отношение даде тогава „24 часа”, с тезата, че зад „руския” собственик на „Булгартабак” стоят Корпоративна търговска банка и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Описана бе и прогноза от бившия икономически министър Румен Овчаров, който далеч преди сделката – на 10 май 2011 г. пише на лист името на победителя, а запечатаният с червен восък плик е заключен в касата на главния редактор. След одобряването на сделката с „БГ Инвест”, визирана като дъщерна на руската Външнотърговска банка, от отворения плик излизат две имена – Пеевски и Цветан Василев.

Същото  твърдят и други издания. „Извън медийния кръг групата Пеевски – Цветан Василев постепенно овладя милиарди активи в страната. В центъра на оформилия се гигант е Корпоративна търговска банка, а апогеят на придобиванията започна при тройната коалиция, но разцъфтя при ГЕРБ. Постепенно групата придоби мултиплексите, „Булгартабак“, БТК, „Техномаркет“ и т.н. Сега Цветан Василев преговаря да купи и най-големия пенсионен фонд в България – „Доверие“, пише на 14 юни т. г. „Капитал” , изброявайки по сектори бизнеса на кръга Пеевски – Цветан Василев – Ирена Кръстева.

Наред с неуспелия кандидат за шеф на ДАНС, в сделката между тютюневите дружества и община Димитровград, слухът вмъква мистериозен депутат от Стара Загора. Той, също имал решаваща роля.  Дали е Пеевски, избран там обаче, не стана ясно. Другите са общо десет: един от ДПС, четирима от БСП, толкова от ГЕРБ и един от Атака.

Темата за Делян Пеевски не мога да коментирам. Не зная чия собственост е „Булгартабак“. Сделката се е извършила на държавно ниво. Какви са подробностите и параметрите, не бих могъл да зная. Аз разглеждам павилионите като инвестиция в нашия град и откриване на нови работни места. За мен няма пряко отношение между Пеевски и самата процедура, коментира потърсеният за мнение кмет на Димитровград Иво Димов. Ще се отнася да подписката, той проявява разбирателство. Нормално е да я има. Хората се притесняват. Все пак, една такава конкуренция ги лишава от оборот. Разбирам го напълно, но като кмет, няма как да спра такава една инвестиция. Когато има подобно желание, трябва да се направи необходимото – да се даде старт на процедурата. „Булгартабак“ изрази инвестиционно намерение. Аз не мога да го спра, тъй като ще бъда обвинен в редица неща. Оттам насетне мастният парламент решава, заяви градоначалникът. Според Димов възможност за намаляване броят на павилионите няма. Единственото, което може да се направи е на конфликтни места брандираният обект да се отдалечи с няколко метра. Предстои среща между инициаторите на подписката, общината и представители на тютюневия холдинг. На нея ще се разисква ситуацията, информира той.

По тази логика навремето трябваше да спрем разполагането на „Кауфланд“, „Билла“, „Лидл“, да игнорираме ОМВ, „Шел“. Тогава малки магазинчета затвориха, но подписка и напрежение нямаше. Отчитам като грешка големи хранителни вериги да се позиционират в идеалния център, тъй като пречат на дребния бизнес. Бил съм в този бранш. Печалбата от тютюневи изделия е минимална. Всеки търговски обект поддържа асортимент от тютюневи изделия, за да може хората, като купят цигари, да вземат и нещо друго. Този тип павилиони се разполагат в почти цяла България. В момента тече такава процедура в Хасково. Проблемът е, че „Булгартабак“ дължи определена сума на общината. Доколкото съм запознат, вървят преговори за изчистването на дължимото и за прехвърляне на общината на закрития басейн, стопанисван от цигарената фабрика, хвърли още светлина кметът.

Подписката, по всяка вероятност ще предизвика реакция и сред местните парламентаристи. За такива контакти информира един от инициаторите – Чавдар Чанков от обект в близост до въпросните. Запознали сме съветници с проблема, дано ни подкрепят, надява се той.

При разглеждането на докладната през декември миналата година „За” бяха 17 човека, „Против” – 9, „Въздържал се” – 1. Подкрепата дойде от  БСП и ГЕРБ, затова логично е да се предположи, че, ако има рамо сега, то ще е от „Да за Димитровград”, чийто лидер Стефан Димитров категорично се противопостави на сделката. Реагира и съветникът от групата му – Иво Георгиев, който в писмо до медиите обясни, че приемането ще се окаже пагубно за част от дребния бизнес. Потърсен сега за коментар обаче, Георгиев  отказа.

Как ще се развият нещата с подписката и брандираните павилиони в Димитровград, сякаш не е трудно да се прогнозира. Поне в частта остават ли или не?  Остават. Най-много наемите им да бъдат завишени. Затова пък бизнесът ще е все по-печеливш.  И перспективен. „Павилиони на едро” – „Булгартабак” пое курс към господство в цигарената търговия” писа, още през януари „Капитал”. А Димитровград, въпреки, че не фигурира в тогавашната тема, вече е част от нея. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук