Строител спаси кръста от водите на Марица на Йордановден в Димитровград

Валентин Илиев спаси кръста от студените води на река Марица в Димитровград. Той е на 30 години и работи като строителен работник.

За втори път скачам за кръста. За първи път го улавям. Чувството е прекрасно. Да участвам ме мотивира здравето и традицията, сподели Валентин.

И тази година участниците в ритуала в Димитровград бяха много. 29 смелчаги се хвърлиха във водите на Марица.

За късметлията, който успя да хване кръста, имаше дарове от Община Димитровград – 100 лева, пита и вино. Те му бяха връчени от кмета Иво Димов. За останалите бяха предвидени поощрения – грамоти и по 20 лева.

На Богоявление в  храм „Свети Димитър“ бе отслужена Празнична Утринна със Златоустова литургия. След това миряните се придвижиха с шествие към брега на река Марица. Там, пред множеството от хора, архиерейският наместник отец Георги Тодев извърши традиционния ритуал по освещаване на кръста, водата и миряните.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук