Строг контрол по пазари и тържища иска РЗИ

Да бъде засилен контролът за спазване на въведените противоепидемични мерки предимно по тържища, пазари, градския и междуградския транспорт. Това поискаха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Хасково, на проведено днес заседание на Областния кризисен щаб за борба с Ковид-19. Той бе свикан от заместник-областния управител Виолета Желева, заради усложняващата се противоепидемична обстановка в страната. На него присъстваха представители на здравните институции от региона и други държавни структури. Бяха поканени и представители на общините от областта, съобщават от Областна администрация – Хасково.

Заместник-областният управител Виолета Желева и директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова предложиха представителите на общините да подават информация за рискови обекти, които да бъдат проверявани съвместно от служители на здравната инспекция, Областната дирекция на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните.

На срещата бе обсъден и контролът, при предстоящите празници в част от общините на територията на региона. Представителите на общинските администрации казаха, че са редуцирали празничните си програми и повечето събития ще бъдат на открито.

Кметът на община Харманли Мария Киркова постави въпроса за бежанския лагер от открит тип. Тя каза, че особено притеснително е придвижването на големи групи мигранти в града, които не спазват противоепидемичните мерки. Виолета Желева предложи да се инициира среща с представители на Държавната агенция за бежанците, където да се постави темата и да се дискутират последващи мерки.

На заседанието бяха обсъдени още обстановката и равнището на заболеваемостта  в областта. Изпълнителният директор на МБАЛ – Хасково д-р Георги Гелов отново подчерта ниската възрастова граница на пациентите с Ковид-19. Той уточни, че средната възраст на приетите в болничното заведение е между 40 и 50 години. Над 90% от разкритите легла в МБАЛ – Хасково са заети, като пет от шестте разкрити легла в Детско отделение вече са заети, коментира още д-р Гелов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук