СТРАТЕГИЯ: РАЗШИРЯВАТ И УВЕЛИЧАВАТ ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА ПСИХИЧНО БОЛНИ

Предвидено е разширяване на социалните услуги за възрастните хора и за тези с умствени и физически увреждания, психични проблеми и деменция, съобщават от Областна администрация Хаскково. Това стана ясно на заседание, водено от областния управител Станислав Дечев, на което се обсъди и прие Областната стратегия за развитие на социалните услуги на област Хасково за периода 2016-2020 г. На него присъстваха кметове и представители на Общини и Общински съвети.

Домът в Радовец, Тополовградско, ще бъде преустроен в 5 нови центъра за настаняване на възрастни хора с психични разстройства – мъже. Предстои изграждането и на двата такива центъра за жени в Свиленград. Хора с  психични проблеми и деменция ще бъдат настанявани в 2 центъра в Хасково и 1 в Димитровград. Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция ще има в Харманли. Предвидени са 2 ЦНСТ за хора с физически увреждания и 3 – за възрастни с умствена изостаналост. Ще има три нови Дневни центрове за стари хора и 5 нови Центъра за настаняване на стари хора.

Стратегията е изготвена от сформирана със заповед на областния управител комисия. В нея влизат експерти от Общини, Регионален инспекторат по образованието /РИО/, Регионална дирекция „Социално подпомагане“, Регионална здравна инспекция /РЗИ/, Регионална служба по заетостта /РСЗ/, юридически лица с нестопанска цел и др.

За приоритетите на стратегията говори Стефан Манахилов, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“. За развитието на приемната грижа предстоят да бъдат изградени 2 Центъра за обществена подкрепа в Любимец и Симеоновград, 2  Центъра за социална рехабилитация в Минерални бани и Свиленград, Дневен център за деца с увреждания в Харманли, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в Хасково и др.

По втория приоритет – развитие на социална инфраструктура за уязвими групи, предстои изграждането на 3 кризисни центъра в Димитровград, Свиленград и Стамболово и Центрове за временно настаняване в Любимец, Харманли и Свиленград.

На заседанието бяха избрани представителите на Областния съвет за развитие на област Хасково на Регионалния съвет за развитие на Южен Централен район. Това са кметовете на Хасково, Харманли и Ивайловград – Добри Беливанов, Мария Киркова и Диана Овчарова.

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук