Страстната седмица – седем велики дни

Страстната седмица (наречена още Седмицата на страданията, Велика неделя) е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. На старобългарски страст означава страдание. По тази причина дните на Христовите страдания, след влизането му в Йерусалим за Пасха до неговата смърт и оплакването му, са наречени страстна седмица. Всеки ден от тази седмица се нарича велик. Според православния календар, тази седмица завършва в навечерието на Великден – денят, в който се празнува Христовото Възкресение, на 2 май тази година.

Велики понеделник. Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Изгонва ги, защото храмът е дом за молитва, а не място за търговия. Това е Вторият йерусалимски храм, построен на мястото първия – Соломонов храм…

Велики вторник. Ден за поучения, нравствени наставления и за дарения за бедните и нисшите духом през Страстната седмица. Тогава се припомнят притчите на Исус Христос за десетте девици и за талантите /разбирани и като имот, и като пари/.

Велика сряда. Извършва се възпоминание за помазването на нозете на Исус Христос с миро от жената-блудница. В третия ден от Страстната седмица се припомня и свикването на юдейския Синедрион за осъждане на Господа и замисъла на Юда да го предаде.

Велики четвъртък. Извършва се спомен за няколко събития, сред които – умиването на нозете на светите апостоли от Исус Христос, Тайната вечеря и установяването на тайнството Евхаристия, молитвата на Христос към Бог Отец и предаването му от Юда.

Велики петък. Извършва се възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на Спасителя.

Велика събота. Отбелязва се погребението на Исус Христос, както и слизането му в царството на тъмнината – ада.

Великден – чества се Възкресение Христово – Велик ден, който носи радост на света и отеква във вечността, защото е триумф на безсмъртието.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук