Стотици на площада в Димитровград за празника на буквите 24 май

контакти

Стотици ученици, учители, дейци на културата, официални лица, граждани се стекоха на централния площад „България“ в Димитровград, за да честват 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Под съпровода на маршова музика, шествие премина по алея „България“, водено деца от „Галаксико“ с букви от азбуката, Забавно-духовия оркестър, мажоретен състав от ОУ „Пенчо Славейков“, ученици и учители от димитровградските училища.

Множеството се отправи към сцената на площад „България“, където се проведе официалната част. Тя започна с химна на 24 май „Върви, народе възродени!“, в съвместно изпълнение на хор „Славейковци“ и Забавно-духовия оркестър с диригент Митко Митев. Приветствени слова произнесоха кметът на община Димитровград Иво Димов и председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева.

24 май е празник, символ на българската духовност и на стремежа ни към знание чрез слово наука и образование, каза в словото си кметът Иво Димов. Днес ние празнуваме българската писменост, култура и българския дух, които правят народа ни уникален, сподели в приветствието си председателят Гергана Кръстева.

Тържеството продължи със стихотворения за празника на буквите, връчване на Специалните награди на Община Димитровград за 2024 година – „Учител на годината” и „Деец на културата”, награждаване на ученици за постигнати високи образователни успехи и издигане авторитета на своите училища.

Със специалната награда на Община Димитровград за 2024 година „Деец на културата” бе удостоена поетесата Диляна Христова, в област „Литература“.

С приза „Деец на културата“ посмъртно бе удостоен и музикантът Митя Йорданов. Наградата, по молба и от името на семейството му, бе получена от диригента на духовия оркестър Димитър Митев.

Със специалната награда на община Димитровград „Учител на годината“ за 2024 г. бяха отличени четирима педагози.

Наградени са учителите:

Даринка Петрова – старши учител начален етап в ОУ „Алеко Константинов“, в направление „Предучилищно и училищно образование“;

Диляна Гочева – старши учител по английски език в ОУ „Пенчо Славейков“, в направление „Хуманитарни науки“;

Миглена Бинева – учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Пенчо Славейков“, в направление „Физкултура и спорт“;

Пенка Тилева – старши учител по история и цивилизация, география и икономика в СУ „Любен Каравелов“, в направление „Цялостен принос за развитие на образованието и престижа на общината, с дълготраен характер“.

В церемонията бяха отличени и изявени дванадесетокласници. От ПМГ „Иван Вазов“ – Даниел Йовчев, от ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ – Благовеста Георгиева и Иван Йонков, от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Борис Латев.

Още снимки от честването на празника на буквите в Димитровград, вижте на фейсбук страницата ни, с клик ТУК. Ако албумът и публикациите в електронен вестник izvestnik.info ви харесват, харесайте и страницата ни!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук