Стопани сами ще изследват земите си, за по-добри резултати

В Хасково ще бъде въведено в експлоатация лабораторно оборудване в помощ на земеделските производители. Те ще могат сами да вземат проби от земите си и да извършват анализи. Това става възможно в рамките на проект, свързан със спасяването на природата, по програма България – Турция. Партньори по дейностите на подписания преди дни договор за финансиране на проекта са Земеделската камара в турския град Мерич и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ – Хасково, съобщава председателят на местната структура на работодателите Стефан Димитров.

В почвените проби ще се определят следните показатели: pH на почвата, съдържание на хумус, съдържание на амониев и нитратен азот, съдържание на усвоим фосфор, съдържание на усвоим калий. Въз основа на тези показатели ще бъдат разработени правила и норми за торене на основните групи култури с минерални и органични торове, с цел получаване на високи добиви и минимално замърсяване на почвите и околната среда. Земеделски производители от Хасковска област ще бъдат обучени в основни екологични аспекти: въздух, вода, почви; управление на отпадъците и устойчиво земеделие. Ще бъде проведена и съвместна конференция за опазване на околната среда.

„Правилното пробовземане и вид на почвените анализи са от решаващо значение за успеха на всяко земеделско начинание и бизнес. Ето защо ние ще предложим на земеделски стопанства в областта възможността да следят абсолютно безплатно състоянието на почвите си и ще им дадем насоки за оптимално торене, съгласно новите директиви на ЕС. Те ще бъдат насърчени да развиват устойчиво земеделие, като в същото време ще повишат добивите си“, коментира председателят на КРИБ – Хасково Стефан Димитров.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук