СТОЙКИ ЗА ОРЛИ НА ЕЛЕКТРОПРОВОДИ МОНТИРАХА КРАЙ ХАРМАНЛИ

контакти

Стойки, т. нар. кацалки, по проект „Живот за царския орел“ монтираха по въздушни електропроводи край Харманли. Такива се слагат за първи път в България. Те осигуряват по-високо и безопасно място за кацане на птиците, което ги предпазва от тоководещите елементи.

Проектът се осъществява от EVN, целящ опазване популацията на застрашения вид – царски орел и намаляване смъртността, причинена от контакт с електроразпределителната мрежа. Символичният му старт бе даден на територията на една от специално защитените зони от мрежата НАТУРА 2000 – СЗЗ „Сакар“, в района на община Харманли.

Техническите дейности на терен стартираха в присъствието на кмета на Харманли Михаил Лисков, зам.-областният управител на Хасково Милена Рангелова, представители на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ и др. От страна на EVN присъстваха Роналд Брехелмахер – председател на Съвета на директорите и Костадин Величков – изпълнителен член на Съвета на директорите.

Първият обект от разработката обхваща поставяне на нови изолирани проводници по цялата дължина на електропровода. Той е с дължина 15 км, а общата дължина на проводниците – 45 км. По този начин изцяло се премахва рискът от токови удари, причинени от едновременен контакт на птици с проводници под напрежение и заземени части на поддържащите стълбове. Новите проводници са и по-видими и лесни за избягване от птиците. Избягва се също така обледяването през зимата, което гарантира сигурност на доставките на електроенергия до клиентите.

Стойността на инвестицията по първия етап от проекта е близо 388 000 лв. Проектът на EVN беше одобрен от Европейската комисия през месец юли 2013 г. Общата стойност е близо 4 млн. евро, като дейностите ще се изпълнят за срок от 5 години – от 2013-а до 2018 г.

Царският орел е защитен вид включен в Червената книга и в списъка на глобално застрашените видове на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). В България са регистрирани общо 26 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар и Западна Странджа.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук