Стефан Чурчулиев: 24 май е знак за идентичност, не само парад и фанфари

Словото е това, което остава. Нямаше да знаем какво е било преди нас, ако не е било записано, казва творецът

контакти

24 май е символ и знак за идентичността на България. Всяка година на този ден сме свикнали с шествията и песните. Това обаче е само парадната част, защото празникът не е само фанфари. Сега всеки има възможност, оставайки насаме, да го осъзнае и преосмисли, коментира художникът и творец Стефан Чурчулиев с когото разговaряме за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Стефан Чурчулиев е роден в пловдивското село Искра през 1968 г., но съзнателният му живот преминава в Димитровград, където през годините участва в различни художествени проекти. Член е на Съюза на българските художници. Син на известния живописец Петко Чурчулиев, чието име носи галерията в Димитровград. Живее в София.

От нашата територия тръгва цивилизацията и са възникнали много писмености

Малко народи могат да се похвалят със своя азбука. Интересното и важно за нашата територия, където се намира днес България, е, че тук не в възникнала само една, а много писмености. Това показва, че мястото, където живеем, е с много силна енергия и оттук произлиза цивилизацията. От различните времена до нас са достигнали само паметници. Затова трябва да се замислим за значението на културата.

Не смятам, че осъзнаваме реално колко велик празник е 24 май, защото през времето е бил малко неглижиран и се е ползвал и за политически цели. В крайна сметка обаче, 24 май си е 24 май и това е нещото, което ни различава от всички народи. Може би, трябва да е над всички останали празници, защото всичко се базира на културата. Това е основата. Празник като този трябва да празнуваме всеки ден.

Културата е многослойна, всеки има място в нея и допринася

С какво е важна културата за една държава, град или населено място? Няма култура, няма държава – мога да кажа директно. Само културата ни отличава от животните. Културата е израстването на цялото общество. Тя винаги е многослойна и не бива да се търси само високо ниво. Трябва да бъде и масова, и елитарна и всеки да си избере неговото място. Всеки допринася с нещо. Затова не можем да кажем – това е култура, това не е.

Словото е това, което остава. Нямаше да знаем какво е било преди нас, ако не е било записано. Много трудно и абстрактно е да осъзнаем какъв скок е направен с буквите, благодарение на които човечеството може да предава знание. Това е основата и базата на всичко, което имаме като придобивки. Приемаме го толкова естествено и е много трудно човек да се спре, да погледне отстрани и да разбере какво чудо е, споделя творецът.

Усъвършенствайте се, работете върху себе си, стъпвайте на постигнатото от вас и други хора. Това е посланието на Стефан Чурчулиев. В момента той не си прави конкретни планове за близкото бъдеще. Рисува в ателието си, за удоволствие и, за да зарадва след време почитателите си.

Снимка: Ники ПандевПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук