СТЕФАН ДИМИТРОВ: ДВЕ ГОДИНИ СПЪВАТ РАБОТАТА НА Д-Р НАКОВ. КОЙ? НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ?

МБАЛ Света Екатерина
контакти

Имам чувството, че някой, който преди и сега има власт, умишлено тика болницата към една посока, за да покаже колко д-р Здравко Наков не може да се справя. Казвам го съвсем отговорно. Това заяви Стефан Димитров на пресконференция, свикана по повод конкурса за нов управител на МБАЛ „Света Екатерина“. На въпрос кой точно визира, председателят на общинския съвет каза: Две години не виждате ли какво е състоянието? Ако не виждате, аз какво да кажа – горко му и тежко на този град.

Мога да ви кажа кога започнаха атаките срещу д-р Наков – в момента, когато освободи Галя Чингарова да изпълнява задълженията на юрист в болницата. Преди четири години д-р Вълчо Митрушев бе един от тези, които вееха знамето на промяната в болницата. Обясняваше как тогавашния управител д-р Боспадчиева трябва да се смени. Сега заявява същото. Хубаво е да има промяна, но да има ясен план. Не да се каже – той е лош, да се махне. Мога да кажа, че д-р Наков е добър специалист, разбира от материята. Защо шефката на Регионалната здравноосигурителна каса г-жа Куюмджиева оряза през 2009-2010 г. бюджета на болницата и го намали с 1 млн. лв.?

Оказва се, че д-р Стойков не е толкова отдавана в болница „Токуда“. Той е там от началото на септември миналата година. Преди това е бил лекар в Спешното отделение на МБАЛ Пловдив. Това съвпада с атаките срещу д-р Наков от страна на част от групата на ГЕРБ. Може би са решили, че д-р Стойков трябва да поработи малко в „Токуда“, за да бъде назначен после за управител. Интересно ми е дали, ако не заеме поста, ще продължи в софийската болница. Може би там са го приели, с надеждата после да дойде в Димитровград, коментира той.

Стефан Димитров в основи посочи непълноти в програмата на д-р Христиан Стойков, описвайки пропуски и липси в 10 точки, подписани от него. Последният бе посочен от комисията по избора, съобразявайки се с по-висотата му оценка в конкурса – 4,86. Другият кандидат д-р Здравко Наков получи малко по-ниската бележка 4,76. Председателят на комисията общинският съветник Юлиан Семерджиев внесе докладна, с която предлага на съветниците да изберат д-р Стойков. Тя обаче не бе разгледана на Председателски съвет. В 10-те точки Димитров посочва липсата на медицинска дейност и показатели на болницата – преминали пациенти по клинични пътеки, ползваемост на леглата. Може би поради тази причина д-р Стойков, за да покаже лошото финансово състояние на болницата, е взел за пример само години преди 2011-та, 2012 г. някак си я е пропуснал, вметна председателя. На следващо място в точките Димитров посочва, че липсата на анализ води до невъзможността да се направи анализ за приходите. Не е посочил също какви ще бъдат разходите. Няма разглеждане на отделните звена и ефективност на отделенията. Може би липсват, защото на всички е ясно, че Очно отделение е губещо, не можем да използваме както трябва Рентгеново. Ако имаше такъв анализ, веднага ще стане ясно кои са печелившите – Вътрешно, Хирургия, Детско, Нервно, Ортопедия, посочи още той. Изброи още редица непълноти, обхващащи актуалната информация за краткосрочните задължения, прогнозни данни за бъдещото развитие и прогнозен финансов план, погасителни мерки на задължения към доставчици. Според него, едно от добрите предложения е разкриване на спешно отделение. То обаче може да съществува, ако има съдебна медицина. Тук обаче отново няма информация какви ще бъдат разходите по него. Стефан Димитров посочи, че пожелателни предложения могат да правят политиците. Когато се назначава управител на здравно заведение, той трябва да посочи ясни конкретни стойности – колко ще струва, какво ще се случи, какви ще са приходите, трябва ли дофинансиране или не.

Д-р Христиан Стойков казва, че трябва да се върне доверието в отделенията. Защо бягат хората? За съжаление, защото се вижда, че две от отделенията, които имат проблеми, по някакъв начин са свързани с управляващи в общината. В програмата предлага неограничени платени медицински услуги. Това значи да се доплаща, че лежиш в болницата, като частните. Тази мярка не е подходяща, тъй като е болницата общинска, допълни Стефан Димитров.

Той коментира оценките на двамата кандидати, заявявайки, че разликата е в рамките на статистическата грешка. Влияние при такава малка разлика са оказали субективните мнения. Не се съгласи също с разпространяваното мнение, че управителят на МБАЛ Хасково д-р Близнаков се справял по-добре с управлението от д-р Наков. Мотивът му бе, че ако се погледне пропорционално – колкото са задълженията на хасковската болница, толкова са и на нашата, финансовите измерители са едни и същи.

По въпроса с недопускането до дневния ред на сесията на докладната за новия управител, председателят отговори, че е нормално да бъде разгледана от комисията по здравеопазването. Нямало е възможност за това, защото записката е внесена в сряда, ден преди председатеския съвет да заседава. Стефан Димитров посочи, че Юлиан Семерджиев има възможност да внесе докладната като извънредна, ако смята, че най-правилното решение е да се назначи д-р Стойков. Той обаче ще поиска от общинския съветник да отговори на поставени въпроси. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук