СТЕФАН ДИМИТРОВ И ИВО ДИМОВ ДЕЛЯТ ЖАРА ПЕНЕВА ЗА МОСТА

[quote]КМЕТЪТ ИЗНЕНАДАН, ЧЕ ИДЕЯТА ЗА ПОНТОН ВЛИЗА НА ЗАСЕДАНИЕ ПОДМЕНЕНА[/quote]

В словесна схватка влезнаха кметът на общината Иво Димов и председателят на общинския съвет Стефан Димитров, що се отнася до обсъждането за изграждане на мостово съоръжение, което трябва да свързва кв. „Черноконево“ и Крум. В края на дебатите Димитров коментира, че преди три или четири дни е разговарял по телефона с народния представител от БСП Жара Пенева. С нея обсъдили въпроса и подробностите в дълбочина. Аз също се чух с нея и не останах с впечатление, че тя е наясно с докладната, допълни Димов.

Повод за думите им бе докладна от страна на председателя, обхващаща намерението да се изгради съоръжението, а средствата – заделени от следващия общински бюджет. В обясненията към докладната Стефан Димитров се позовава на информации от медиите, според които на пресконференция Жара Пенева е говорила за нуждата от изграждане на моста. Допълнително в записката се посочва, че ангажимент в тази посока са поели енергийният министър Драгомир Стойнев, военният министър Ангел Найденов и и. д. областен управител Кадир Исов.

Dimov-kartaВ началото на дебатите, излизайки пред съветниците с карта, кметът потвърди, че е говорил с представителите на властта в подобна посока. Според него обаче те обсъждали възможността да се монтира понтон, а не мост и бе изненадан, че идеята е подменена. По него би могло да преминават хора и техника и то през пролетта и лятото. През есента и зимата, ако бъде поставен, понтонът трябва да бъде премахван, коментира Иво Димов. Той се позова на това, че през студените месеци нивото на реката се повишава. За моста беше категоричен, че не може да се построи с лека ръка. За целта трябва изготвяне на проект, отчуждаване на частни земи, държавен горски фонд, довеждаща инфраструктура. Ако БСП и държавата намерят пари, няма проблем, допълни Димов. Той каза още, че е по-добре подобно финансиране да се използва за пътищата в „Черноконево“ и Крум. Изрази също недоумението си от желанието да има мост точно на това място. Ако говорим за понтон – да, правим го, категоричен бе той.

[pullquote_left]ИДЕЯТА Е ЕДНО – ДОКЛАДНАТА – СЪВСЕМ ДРУГО[/pullquote_left]

Не съм заявявал намерение да изготвям докладна по публикации в сайтове. Идеята е едно, докладната – съвсем друго. Задачата бе да стартира дълга процедура, отнасяща се до възможни бедствия и аварии. Не можем да обмисляме варианти ли?, попита риторично социалистът Тодор Тодоров, с което индиректно насочи, че докладната е правена по медийни публикации, без да бъде дори обсъдена с БСП.

Жара Пенева няма как да лобира, ако общината не подготви документацията, коментира Стефан Димитров. По думите му финансирането трябва да дойде от Европа, а държавата да помогне в тази посока. В крайна сметка той оттегли докладната, но подчерта, че становищата на постоянните комисии са положителни. Всеки иска неговото правителство да се окичи с лаври, завърши той. Общинските съветници се обединиха около мнението, че идеята е добра, но не и парите да се отделят от бюджет 2014.

В споровете се включиха кметът на Крум и кметският наместник на „Черноконево“. Наместникът заяви, че мостът не е от такова значение. Според него е най-добре да се свика общо събрание в квартала, на което да се вземе решение. Златка Тенева бе на противоположното мнение. 

Инж. Албена Желязкова – консултант недвижими имоти, строителство, земеделски земи 0888 46 68 13 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук