СТЕФАН ДИМИТРОВ: АБВ ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ОБЛАСТ

контакти

[quote]НУЖДАТА ОТ ПРОМЯНА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ В БЪЛГАРИЯ Е ОЧЕВИДНА, ЗА ЕДИН ОТ УЧРЕДИТЕЛИТЕ[/quote]

–        Г-н Димитров, бяхте един от учредителите на АБВ, създадена от президента, тогава, Георги Първанов. Как приемате рестарта сега?

–        Първо е много важно да се каже какво значи АБВ. АБВ значи Алтернатива за българско възраждане. Такава алтернатива трябва да има във всяка една област. Коментира се, че президентът Първанов е създател. Той беше инициатор. Но, зад идеята, че България трябва да я има застанаха много хора. Не само леви или десни, а хора, които смятат, че страната трябва да се развива. Движението беше създадено през 2010 г. Досега, за съжаление, то не стартира и не заработи така, както очаквахме всички. Вижда се обаче, че в момента наистина има нужда от промяна на политическия модел в България. Промяна не дотолкова – кой е ляв и кой – десен, а в смисъл какво се случва. Защото се вижда, че десните правят чисто леви политики, а левите – в много отношения – чисто десни. Мога да дам пример с плоския данък, който и в момента съществува. Той беше въведен точно от БСП. Когато пък говорим за леви политики от гледна точка на ГЕРБ, може да кажем, че държавата се опита да прибере всички свободни ресурси при себе си, като не остави възможност на бизнеса да диша. Задуши го. Ляво, обикновено е, когато не предприемачите имат свободата да се развиват, а държавата изцяло определя какво да се случва в нея. Докато, дясното би трябвало да е точно обратното. В случая за АБВ, говорим за това, в България трябва да бъдат променени не само политическият модел, а и насоките, и сферите в който ще се развива държавата.

[pullquote_right]В България десните правят леви политики, а левите, в много отношения, чисто десни[/pullquote_right]

Мога да дам за пример здравеопазването – една от глобалните теми, в които за съжаление не се прави нищо в последните години, освен да се плащат задължения, свързани с услуги на болници, медицински центрове, лекари. Общо-взето ние нямаме политика, свързана със здравеопазването, а по-скоро, за мен, имаме политика, свързана с плащане на разходи за здравеопазване.

По същия начин може да говорим за образованието. В последните години се създадоха страшно много университети в България, а, някак си не виждаме, че много от младежите, завършили университети, не могат да се реализират по специалността, която са придобили. За съжаление. А за още по-голямо съжаление, завършвайки български университет трудно успяват да си намерят работа дори в чужбина. …Накратко, има голяма, ако мога така да кажа, празнота в българската система, от гледна точка на визията за развитие на държавата. За запълването и, една от възможностите е Алтернатива на българското възраждане.

–        Поканиха ли ви оттам на някоя от последните сбирки, като участник в първата?

–        Аз не зная да е имало срещи на АБВ. По-скоро, по информация от медиите, е имало срещи на Ивайло Калфин с различни хора.

–        Чувствате ли се все още част от идеята?

–        Според мен, онези, които са присъствали на онази среща през 2010 година на АБВ, имат виждане, че в държавата може да се работи. Друго общо, вероятно е, че не могат да разберат защо този, който получи властта не я използва, за да създава, а я използва единствено в посока партийни интереси.

[pullquote_left]АБВ може да има трима представители в Европейския парламент. Това ще е нормално[/pullquote_left]

–        Вярвате ли, че след изборите през май АБВ наистина може да има 3, дори 4 евродепутати, както каза Георги Първанов?

–        Смятам, че, може би, ГЕРБ ще бъдат първа сила, ще имат евентуално 7 евродепутати. БСП, може би 6, а АБВ, с Ивайло Калфин и прецизирана листа – 3-ма. Това би било нормално.

–        Имате ли дилема за кого да гласувате?

–        Със сигурност единственият, който, засега е излъчен за кандидат за евродепутат от България е Ивайло Калфин. Да, и той е най-добрият вариант, според мен.

–        Силен ход ли е обявяването му  за водач на листата? Към момента единствено Алтернативата си е обявила водача.

–        Много се говори за АБВ. Нека не забравяме, че АБВ не е политическа партия, а сбор от идеи. Така че, по какъв начин ще се яви Ивайло Калфин на изборите, аз не зная. Нищо чудно в един момент, макар че има големи спекулации, той да се окаже на едно от водещите места в евролистата на БСП.

–        Като казвате БСП, там веднага се появиха притеснения, че АБВ ще дръпне гласове именно от нея… Използва се риторика в която фигурира и думата предателство. Предателство ли е ли е това, според вас?

–        Не зная какво разбират под предателство. По-скоро се коментира, и това чувам в последните дни, че Станишев е нарекъл „предател” Първанов. Но, това си е негово право, така че , не бих искал да го коментирам.

–        А аргументите на Първанов как ви се струват?

–        Виждам просто една позиция на Първанов, че Ивайло Калфин е човек достоен, опитен, който би могъл да се нагърби със задачата да направи промяна и в България. Вие виждате, че идеята на Калфин не е самоцелна – единствено да се яви на евроизборите, а, евентуално, впоследствие едно обединение като АБВ да се яви и на парламентарни избори.

–        Знам, че, като член на дясна партия едва ли ви е много комфортно да коментирате действия на лява, но, все пак, кои са печелившите ходове на БСП и АБВ сега?

–        Първо, АБВ не е партия, а алтернатива. Тя има самочувствието да се нарече Алтернатива за българско възраждане. Такава алтернатива не се изразява само в реформи. В момента, вие знаете Реформаторският блок основно излиза с тезата, че трябва да има реформи. Не определя обаче кои да бъдат те. Потенциалът на Георги Първанов и Ивайло Калфин трябва да бъде използван. Двамата са хора, които според мен, имат познанията, амбициите, и не на последно място – могат да получат подкрепа, за да реализират една по-различна политика в България.  

–        В състояние ли е Георги Първанов да разцепи партията, както предполагат някои?

–        Аз не знам защо всички говорят, че Първанов иска да цепи БСП. По-скоро би трябвало да се коментира дали това, което споделя бившият президент, има логика да се случва в държавата? Има ли логика за по-голяма прозрачност в управлението на държавата? Има. Има ли логика държавата да стартира своите големи инфраструктурни или икономически проекти – като Южен поток, Белене, поредния блок на АЕЦ – Козлодуй? Има… Затова не смятам неговият изказ в посока разцепление на БСП.

–        Да минем от ляво в дясно на политическия спектър. Там как намирате процесите? Ще има ли десни успехи на евроизборите?

[pullquote_right]Вдясно няма изявен лидер с визия за развитие на страната[/pullquote_right]

–        Не зная дали ще има десни успехи. Може да има български политики, които да се реализират. Кои са представители на дясното? Може, в един момент, да се окаже, че единственият представител на дясното е АБВ.

В тази част на спектъра сега няма изявен лидер, който да докаже, че може да носи отговорността и не просто да я носи, а да има и визията за бъдеще на България. Коментира се политиката на управляващите, а не се подготвя алтернатива.  …След 4 месеца има европейски избори, след година и половина – местни, така че, лидери и партия, ако искат да имат успех, трябва да намерят своя облик.

–        Остана центърът – община Димитровград. Как започва новата година местният парламент?

–        Димитровград не трябва да бъде разделян на ляво и дясно и, със сигурност, община Димитровград не трябва да бъде превръщана в политическа централа. За съжаление се наблюдава именно това. Кметът на общината се опитва да превърне сградата именно в политическа централа. И, някак си, се загуби във времето кое е редно и кое – не. Върнахме се на старите лозунги: щом не си от ГЕРБ нещата няма да се случват за теб! Което, наистина, е тежко. Стигнахме дотам – ако не си някои от приближените или приятели на кмета, по-добре да не се говори с теб, за да не се случи нещо лошо.

[box_info]Продават се 2 къщи за гости с площ 110 кв. м. и 83 кв. м – напълно обзаведени, със земя в курорта „Св. Константин” над Пещера и до язовир „Батак”. Спешно, изгодно! Пълна информация на тел: 0888/466 813.[/box_info]

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук