Стефановден – момент за равносметка и ново начало

контакти

Паметта на светия апостол първомъченик архидякон Стефан почита на 27 декември Православната Църква. Той е първият мъченик за християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след Възкресението му.

Стефановден се чества на третия ден след Рождество Христово, което бележи ново начало. В превод от старогръцки език, Стефан означава „венец“. Именно тази символика е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка.

Денят на светията е последният християнски празник за календарната година. Дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръгът на старата година.

Житието му разказва, че, притеснени от нарастващия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога и по този начин го осъдили. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, свети Стефан се помолил: „Господи, не им зачитай този грях“. През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Според легендата, Богородица наблюдавала смъртта на Стефан и се молела за него. Вярващите приели тежко съдбата на Светеца, но не паднали духом. Тъкмо напротив – мнозина укрепили духа си, други приели христовата вяра, впечатлени от подвига. Сред тях бил един от убийците му – Савел, който по-късно останал в историята като апостол Павел.

Обредната трапеза на празника включва различни ястия с месо, по подобие на изминалите два дни. По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се слага свинско с кисело зеле или баница с месо.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни, при които новото все още е на прага и редът е нарушен.

Именици на 27 декември са Стефан, Стефка и производните им. Сред тях са Стефи, Стефчо, Степан, Стефана, Стамен, Стамена, Стана, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Светлин, Фанко, Фани, Венко, Венета, Венцислав, Стоян, Стоянка, Стойко, Цонко, Цонка…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук