Статуя на богинята Изида приближи Димитровград до световните музеи

Откриха и сатир, от свитата на бог Дионис, на Светилището на нимфите и Афродита

Мраморна статуя на египетската богиня Изида бе открита при разкопки на Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково. Наред с нея, археолози откриха и мраморна глава на мъж, изобразяваща сатир. Откритията приближават Димитровград и Историческия му музей до световните музеи. Те са намерени при разкопки на обекта, започнали в края на септември, продължили месец. Информацията сподели ръководителят на д-р Веселка Кацарова от БАН и кметът на Димитровград Иво Димов.

Винаги съм казвал, че Димитровград е млад град, но се намира на територия с хилядолетна история. През последните години ние финансираме в обекта край Каснаково и ще продължим да го правим. Това подчерта градоначалникът, допълвайки, че ще се търсят още проекти, с които да се финансира останалата част от обекта. Геофизичното му заснемане бе направено преди няколко години. Ще се направи всички възможно то да бъде продължено по периферните части

Трети сезон вече се проучва сградата пред нимфеума, в северната част на комплекса. Става дума за представителната постройка, в която бяха открити мозайки миналата година. Именно там е намерена определената като прекрасна находка – статуята на Изида, която е почти напълно запазена. Липсват ръцете и главата, но изображението е достатъчно индикативно, за да е ясно, че е тя. Височината е била около метър с постамента, като сега е около 80 см. Въпросната сграда е огромна – около декар и половина застроена площ, от която е проучена около една трета.

Мраморната глава на мъж изобразява сатир. На пръв поглед, става въпрос за имитация на портрет на Александър Македонски. Съди се по начина, който изглежда, подреждането на косите, изображението, с две думи – известен портрет в целия античен свят. Самият сатир пък изглежда да е част от свитата на бог Дионис.

Тези находки са уникални за община Димитровград и не само. Няма информация да е откривана друга статуя на Изида на територията на България. Статуята представя гръцка интерпретация, а не египетска. Находките бяха почистени от реставратори в София и ще останат във фонда на димитровградския музей. Но преди това почистването ще продължи. Открити са още монети, глинени съдове и други обичайни за мястото находки.

Изида, оказва се, е много популярна в цялата Римска империя. Не се възприема само като египетска богиня. Тя е една от богините, обявени за небесни царици, покровителка на семейното щастие, майчинството. Често се изобразява кърмеща сина си Хор. Изключително почитана от жени. Сградата пред нимфеума, както и култа към него, се свързваше с Тит Флавий. Но, след появата на Изида, вероятно за носител на култа трябва да се приема Клавдия Монтана – съпруга на Тит.

С него археолозите свързват друга сграда в околността – мавзолей, открит преди четири години. Смята се, че е издигнат в памет на първия собственик на имението, вероятно Тит Флавий. Причина да се мисли така е откритият крак със сандал, част от мраморна статуя.

Целият архитектурен комплекс е построен с единен замисъл във втората половина на 2 век. За археолозите е абсолютна изненада намирането статуя на Изида, тъй като става дума за светилище на нимфите и Афродита, а богинята никъде не е спомената. Пробива си път мнението, че става въпрос за частно имение на богата фамилна двойка, предавано в наследство от поколение на поколение, почитащо различни култове. Минимум 200 години се е живяло там. В началото на 4 век обитателите напускат мястото, вероятно заради природен катаклизъм. Оттогава там повече не е живяно.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук