Статуетка с образа на Апостол Карамитев и многолик талант на актьорите в „Любимец 13“

Иван Андонов, отличен посмъртно за Любимец 13 – Легенда на българския театър и кино

контакти

Статуетка с образа на Апостол Карамитев и многоликият талант на актьорите са сред акцентите на Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“. Тазгодишното издание е трето поред, чийто домакин ще е ОДТ „Апостол Карамитев“. Церемонията ще се проведе на 17 октомври, когато се отбелязва рождението на великия актьор, патрон на театъра в Димитровград.

Подробности бяха дадени на пресконференция в Община Димитровград. В нея се включиха директорът на театъра Тодор Боянов, пиарът Любомир Караджов, авторът на статуетката скулпторът Цвятко Сиромашки, както и заместник-кметът Яшо Минков, който ще има честта да връчи една от наградите.

Тази церемония отново поставя Димитровград в центъра на драматичното изкуство в България. На рождения ден на Апостол Карамитев залата на общинския драматичен театър събира цвета на актьорите, заяви Любомир Караджов. Тази година е различен надсловът на празника: Многоликият талант на българския актьор, подчерта той.

Всяка година темата е различна. Различно сега е, че се оценяват актьори, проявили и изявили талант в друг вид изкуство, различно от театралното. Друго различно е, че самата церемония ще бъде с друга структура. Ще има силна спектаклова част, в която самите актьори ще покажат другото си творческо лице на сцената. Третото издание ще е повече спектакъл и по-малко церемония. Тази година ни движи мото-мисъл на Апостол Карамитев: Талантът е преди всичко развитие, обясни Тодор Боянов.

21 са категориите награди на „Любимец 13“, но тази година ще се връчат две – „Любимец 13 – Другото лице на актьора“ и „Любимец 13 – Легенда на българския театър и кино“. Бройката е по-малка, заради спектакловата част. Пет ще бъдат отличените в първата категория и един във втората.

Подробности за имената не се споделят, но по изключение, Яшо Минков разкри кой ще Легенда. Това е Иван Андонов, на който отличието се връчва посмъртно и от ръцете на заместник-кмета ще го получи съпругата му. Блестящ актьор и творец, определи го Яшо Минков. Изключителен кинорежисьор, сценарист, режисьор и художник на анимационни филми, живописец с над 30 изложби…

Тричленна комисия определи носителите на наградите. Тя е в по-малък състав от миналогодишната, съобразено с по-малкия обем работата. Представителите й предимно са събирали информация за актьорите, следвайки определени критерии.

В завършек, Цвятко Сиромашки сподели подробности за статуетката. Тя е с височина 27 сантиметра, тежи 900 грама и е направена от месинг. Надписът не е отделен, а е част от скулптурата.

Доста време отне проучването образа на Апостол Карамитев, тъй като това е образ в развитие. Реших да го изобразя на около 40-годишна възраст, с характерни атрибути, които биха имали отзвук в съзнанието на хората. Кулминацията е образът на Апостол Карамитев, под когото е 13-ката оформена като сърце. Следват театрална колона и сцена, посочи скулпторът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук