Статистика: Само 4 области в страната са с по-ниски средни заплати от Хасково

1389 лв. е разликата между първенеца София и двадесет и четвъртия – Хасково

контакти

Само 4 области в страната са с по-ниски средни заплати от Хасково, показват данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината. По размер на средната месечна работна заплата през периода. област Хасково заема 24-то място сред 28-те области в страната, с 1308 лв. С най-висока средна месечна работна заплата е столичната област София  – 2 697 лв., а с най-ниска – Видин – 1 288 лв. В подреждането след Хасково са още Силистра с 1306 лв., Благоевград – 1296 и Кюстендил – 1291 лв.

За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 1 957 лв. – с 649 лв. по-висока от тази за област Хасково.

Намалява броят на наетите хора

По предварителни данни на НСИ в област Хасково, наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2023 г. намаляват с 915, или с 1.9% спрямо края на март 2023 г., като достигат 48.2 хиляди.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 26.1 и 18.0%.

В края на юни 2023 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват със 174, или с 0.4% спрямо същия период на предходната година.

Заплатата през тримесечието

Средната брутна месечна работна заплата в област Хасково за април 2023 г. е 1 329 лв., за май – 1 301 лв., и за юни – 1 294 лева.

През второто тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата нараства спрямо първото тримесечие на 2023 г. с 5.1%, като достига 1 308 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 1 674 лв., а за частния – 1 170 лева.

Методология

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени в документа – ТУК.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук