СТАРТИРАТ ПРОЕКТИ ЗА 1,4 МИЛИОНА ЛЕВА ПО ФОНД „КОЗЛОДУЙ”

Ремонтни дейности по фонд „Козлодуй“ започнаха от днес в община Димитровград. В ОДЗ „Райна Княгиня“, филиал Детска ясла ще бъде изцяло подменена дограмата. Предстои и вътрешно и външно измазване, боядисване и топло изолация на фасадните стени. Ще бъде модернизирана и подменена отоплителната система на яслата. Осветлението в сградата ще се подмени с енергоефективно. В централния блок на МБАЛ „Св.Екатерина“ е предвидена подмяна на дограмата и саниране фасадата на сградата. Отоплителната система ще се изгради с нови, модернизирани котли и алуминиеви радиатори. В детско и нервно отделение предстои топлоизолация на сградата и окомплектоване на изцяло нова отоплителна инсталация. Стойността на проектите е за близо 1 400 000 лв.

ЗА ФОНДА

Международен Фонд „Козлодуй“ е създаден с цел подкрепа на България при преодоляване на последиците от спирането и извеждането от експлоатация на блокове от 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй“, чрез финансиране и съфинансиране на  подготовката и изпълнението на проекти в следните две области:

  • Дейности за извеждане на блокове 1-4 от експлоатация (проекти в „ядрения“ прозорец)
  • Мерки, които произтичат от взетото решение за затваряне и извеждане от експлоатация на блокове 1-4, и които подпомагат необходимото преструктуриране, рехабилитация и модернизация на секторите производство, пренос и разпределение на енергия, както и повишаване на енергийната ефективност (проекти в „неядрения“ прозорец).

Администратор на средствата на МФК е ЕБВР (Банката) в съответствие с клаузите на Рамковото споразумение между ЕБВР и Р България, подписано на 15.06.2001 г. и ратифицирано със Закон, обнародван в ДВ бр. 38 от 12.04.2002 г. МФК се финансира от ЕС и от страни донори.

По смисъла на същото Рамково споразумение от българска страна МИЕ е координиращ орган на средствата по фонда.

Към момента се изпълнява Транш V по Проекта и Община Димитровград е обхвата на:

ЛОТ 3: Енергийна ефективност в обществени сгради в Южен Централен Регион на планиране на България. Обща стойност на проекта 16401243лв. за извършиени енергоефективни дейности на 49 сгради, намиращи се на територията на 23 общини.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук