СТАВА ЛИ ПАЗАРЛЪК НА ПАЗАРА?

Пазарлък
контакти

Все по-малко са търговците на Неделния пазар в Димитровград,  склонни да се пазарят за цената на предлаганата  стока. Дори може да се каже, практиката безвъзвратно е изчезнала. Това се дължи най-вече на налаганата от години тенденция – магазини с удобства и обявени цени. Ако има отстъпка, тя също е обявена.

На едро и на дребно са, общо казано, двете основни разделения при договорките. Въпреки че и едровата стойност се намаля, при по-голямо количество. На дребно цената също може леко да се редуцира, ако се вземат няколко неща наведнъж, но при една – две бройки, е фиксирана. Друг е въпросът, че трябва да се отчете и сезонът. В края на лятото цените са ниски, защото на прага са новите есенно-зимни колекции. Това кара голяма част от търговците да намалят цените значително, дори под прага на печалбата.  Именно в такива моменти пазарлъкът става актуален. Обобщено обаче може да се каже, че намалението на Неделния е в много тесни граници. Разлика между цените на производители и търговци също няма. Едните балансират между дадените за стока пари, другите – калкулират съобразно заплати, консумативи и т. н. Търсят минимална печалба, а причина за това е кризата и спадналото потребление. От друга страна – на много места се предлагат идентични стоки. Даден търговец рядко си позволява да пусне артикули по-скъпо, защото в съседство е конкуренцията. Това значително понижава цените на пазара, за разлика от градските магазини.

Коренно различна е ситуацията на Автопазара, където най-много вариации има при продажбата на автомобили. При тях понижението стартира, примерно от 100 лв. но може да достигне и 1000 при по-скъпа кола. Зависи колко време се е задържала, какви екстри има, коя година е и какво е състоянието и. По-добре да дам колата на загуба, ако се е застояла много, за да освободя пари и да ги вложа в по-перспективна, казват някои.

При част от другите стоки нещата са почти същите. В общия случай с пазарлък може да се постигне намаление от около 20%. Това важи особено при вещите втора употреба. Ако за една стока продавачът иска 30 лв., вероятно би се съгласил и за 25, ако му предложите. За 27 – със сигурност. Но, да кажете 15, звучи несериозно, дори обидно. И без пари да е взел стоката в чужбина, човекът е имал транспортни и други разходи, отделил е немалко време, изпитвал е неудобства при пътуването, поел е риск. Да продаваш на пазара – в пек, дъжд и студ, също не е лесно. И си е бизнес, който трябва да се уважава. Така че, ако харесате нещо и искате да спестите от цената, не се притеснявайте от пазарлъка. Но го правете умно, за да си кажете Спечелих! Като си тръгнете с нова придобивка. Същото ще си каже и продавачът, но нали това е същината на добрия бизнес!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук