Сръбска гаубица ще пуца в САЩ

Сръбската гаубица „Нора“ ще бъде изпратена за пробни стрелби в САЩ през следващите дни. Ако се окаже, че е по-добра от конкуренцията, тя има шанс да стане част от въоръжението на американската армия. Посланикът на Сърбия в Москва Мирослав Лазански отбелязва, че това не е онази „Нора“, която вече е известна – Нора Б52, пише белградският ежедневник „Новости“, цитиран от агенция „Фокус“.

Това е новта Нора, Нора БК1, наречена „Перун“. Толкова е усъвършенствана, модернизирана, че дори може да се каже, че е нова гаубица. Първо, тя не е на камион, не е на КАМАЗ, а на нов военен камион, обяснява Лазански за Пинк ТВ.

Тази нова гаубица има заредени 24 снаряда, за сравнение, старата имаше 12. Обхватът й с нормални боеприпаси е 44 километра, с боеприпаси с парагенератор ще бъде 60, а може би и 70 километра, добавя той. Както обяснява дипломатът, „Нора“ разполага със собствени прибори за корекция на огъня.

Има нови навигационни елементи. Цевта е направена така, че да издържа на голям брой изстрелвания на снаряди. Нейната скорост е 90 км/ч по асфалтов път, 30 км/ч по неравностите, нейната автономност е 900 км, което е фантастично. И най-важното е, че може да произвежда 6 изстрела в минута, от които 3 за 20 секунди. Знаете ли какво означават три изстрела за 20 секунди за 155-милиметрова гаубица? В момента това е най-усъвършенстваният продукт в Сърбия както за военната, така и за гражданската индустрия, каза Лазански. Новата гаубица вижте във видеото отдолу или на следния линк.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук