Удължават срока на сертификата за преболедували. Промяна и при ваксинираните

Зеленият сертификат на преболедувалите COVID-19 ще стане със срок на валидност 12 месеца, обяви на брифинг, цитиран от БТВ, здравният министър Стойчо Кацаров.

Експерти по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология са подкрепили удължаване на срока от сегашните 6 месеца, като се очаква всички становища официално да бъдат събрани днес.

Новият срок ще важи само на територията на нашата страна, като се обмисля сертификатът да е с различна защита и различен QR код.

„Информационно обслужване“ работи по това в петък или най-късно в понеделник националната информационна система да издава сертификат и на преболедували, които са били установени с антигенен тест.

Има и промяна при ваксинираните – вече документът при получаване на първа доза от двудозов препарат ще дава свободен достъп в рамките на периода от два дни след иглата до месец след това. Междувременно гражданинът има възможност да си постави втората доза и да получи сертификат.

Проф. Кацаров отбеляза, че към момента има голям интерес към еднодозовата ваксина, но това е административно предизвикан избор и затова се налага мярката с използването на междинния документ…

Същевременно, здравните власти обявиха няколко дни отсрочка във връзка с влязлото в сила днес изискване на зелен сертификат за посещение на редица закрити обществени места, предава БНР. До неделя – 24 октомври, включително, няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания. Там, където вече има наложени глоби, те ще бъдат отменени.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук