СРЕЩАМЕ ВЕЛИКДЕН С ДВОЙНО ПО-СКЪПИ СВЕЩИ В ЦЪРКВИТЕ

newbeautyВеликден хората ще посрещнат с двойно по-скъпи свещи в църквите. Не само, че те са на по-висока цена, но и най-евтините почти липсват, свършвали бързо.

В православен храм „Свети Димитър“ в Димитровград се предлагат 4 големини на свещи. Първите, от 10 ст. – станаха на 20 ст., струващите 20 ст. вече се продават по 40 ст., тези от 50 ст. се харчат за лев, най-големите, от 2 лева, също скачат двойно и могат да се закупят за 4 лева.

Хората се изненадват неприятно, когато научат новите цени. Продължават да си купуват, но по-малко бройки. Питат предимно за най-евтините. Те обаче свършват бързо, което ги принуждава да си вземат от по-скъпите, коментираха в църковния храм.

Разбираме, че трябва да има увеличение. На всичко в днешно време се вдигат цените, но не разбираме защо увеличението трябва да бъде със 100%, споделиха палещи свещи.

Новите цени са валидни за храмовете в цяла България, след решение на Светия синод, уточни архиерейският наместник на Хасковската духовна околия отец Георги Тодев.

От думите му стана ясно, че е била коментирана възможността цените на свещите да останат непроменени, като се променят тези за други дейности – кръщенета, венчавки, погребения и т. н. Предложението не е било прието. Кръщенето, например, в църквата „Свети Димитър“ струва 30 лева, венчавката – 60, погребението – 30.

На фона на по-високите цени на свещите, няма да е изненада повишаване търговията на нецърковни, каквито се предлагат на места. Няма яснота къде се правят те, как се снабдяват продаващите ги…

От църквата призовават хората да не вземат от тях, тъй като не са осветени. В църковния календар е записано: Църковната свещ е чиста и свята жертва пред Божия олтар. Всеки съзнателен и предан християнин да пали с искрена молитва, при всяка богослужба в  храма, дома и другаде, само църковна свещ! Свещта, купена не от Божия храм, не е църковна, не е жертва пред Бога и не носи никаква полза за преносителя й.

Църковни свещи се правят единствено в свещоливницата в София. Преди са се правели в Пловдив и на други места. Последното поставя въпроса, уместен или не, за монопола и търговията в храма.

И накрая, за остатъчния материал. Преди да са догорели свещите в църквата, те се отстраняват, за да се отвори място. Но този остатъчен материал се кара за ново претопяване…

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук