Сретение Господне – малкият Исус е представен на Бога

контакти

Празникът Сретение Господне чества на 2 февруари Българската православна църква. В традицията това е моментът, в който Дева Мария отива с малкия Исус в йерусалимския храм, 40 дни след раждането му.

Според Мойсеевия закон, всяко първородно от мъжки пол трябва да бъде посвещавано или представяно на Бога. Това било установено за спомен от избавянето на израелските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни – от човек до добитък.

По това време живеел праведен старец на име Симеон. Той очаквал с вяра идването на Месията, защото му било обещано от Светия Дух, че няма да умре, докато не види Христа Господен. По внушение на Светия Дух, Симеон влязъл в храма, когато донесли Исус. Той го взел на ръце и в пророческо вдъхновение извикал: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля!“

Освен свети Симеон, пророчица Анна познала в Младенеца Иисус обещания Месия Христос. Анна била дъщеря на Фануил, овдовяла млада, но не се омъжила втори път, а се посветила да служи на Бога. Стояла постоянно в храма и очаквала с твърда вяра идването на Спасителя. Когато видяла Исус, тя започнала да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очаквали избавление чрез Месия – Христос.

На тази дата, по стар стил, народът отбелязва и Петльовден. Празникът по своя характер е мъжки, свързан най-вече с мъжките рожби. По традиция, на места в България хората разхождат из улиците петел, след което го сготвят. На трапезата се канят съседи и приятели и се раздават дарове. Петелът възвестява изгрева на Слънцето. В християнската традиция това е символ на възраждащия се живот.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук