СРЕДНОВЕКОВНИ БИТКИ ОЖИВЯВАТ КРАЙ МЕЗЕК

контакти

Да организира фестивал на средновековните битки планира община Свиленград. Целта е популяризиране на обновени културно-исторически обекти в района на Мезек. Това става ясно от заключителна пресконференция по проект „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще“. В неговите рамки Средновековната крепост и Тракийска куполна гробница край Мезек са  допълнени с множество атракции, целящи повишаване на туристическия поток в региона. „Мезек е пример за това как трябва да се работи във всяко едно кътче на България“, коментира кметът на Свиленград инж. Георги Манолов.

Двойно са се увеличили посетителите на обновените атракциони, отчитат от общината. Районът вътре и около реставрираната крепост е обособена като Средновековен атракцион. Декори на стражева стая и оръжейна са експонирани на крепостта, а наоколо е разположен военен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в автентични костюми. Целият район е издържан в духа на Средновековието, а туристите могат да станат част от него, обличайки се в типични за епохата облекла и да участват с игри. Набляга се на серия от интерпретативни дейности, една от които поставянето в Тракийската куполна гробница на холографски изображения на откритите там златни и бронзови украшения. Посетителите вече могат да видят в автентичната им среда ценните находки, които се съхраняват в Националния археологически музей към БАН, чрез триизмерни холограми.  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук