Средновековния Търновград представят в изложба в димитровградския музей

Изложбата „Да прекрачиш в миналото – военноисторическа реконструкция в България” ще бъде открита на 28 септември от 17,30 часа в зала „Археология” на Исторически музей – Димитровград.

В експозицията по атрактивен начин ще бъде представен животът на средновековния Търновград, по време на Второто българско царство. Тя е част от международната инициатива Европейски дни за опазване на културното наследство 2021.

Посетителите на музея ще могат да разберат повече  за книжовността, старите гозби, начинът им на приготвяне и с какви игри са се забавлявали  българите през този период. Специално място е отделено на занаятите тъкачество, ковачество,  грънчарство, монетосечене и др.

Акцент е направен и към средновековното  нападателно и защитно въоръжение. Любителите на тази епоха ще могат да си отговорят на въпроса, защо българите са били едни от най-добрите воини през този период.

Изложбата открехва вратата към живота и бита на  една отминала епоха, в която България е била сред най-добре развитите  държави в икономическо и културно отношение в целия  тогавашен свят. Тя е Регионален исторически музей – Велико Търново,  Национално дружество „Традиция”,  регионален клон – Велико Търново  и  Сдружение за антични реконструкции „ Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук