Спряха, на „Капитан Андреево”, забранени препарати за растителна защита

контакти

465 литра и 143 кг контрабандни препарати за растителна защита откриха митнически и гранични служители на ГКПП „Капитан Андреево” при два случая.
В първия химикалите били натоварени в автобус с българска регистрация, влизащ в  от Турция. Шофьорът и пътниците в автобуса заявяват, че не пренасят стоки или валутни ценности за деклариране. Превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка от служители на мобилна митническа група. При проверката в багажното отделение, под седалките и в личния багаж на един от пътниците, са открити 223 литра и 30 кг. препарати за растителна защита, забранени за внос в България и ЕС. На нарушителя, български гражданин, е съставен акт по Закона за митниците и е задържано обезпечение от 100 долара. Той се е държал агресивно и се опитал да осуети проверката, затова му е съставен и акт за възпрепятстване работата на митническите служители.

При втория от случаите, пак на  „Капитан Андреево” пристига лек автомобил, с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Превозното средство е управлявано от жена, българска гражданка, пътуваща сама. На линията за митническа проверка жената е заявила, че не внася нищо за деклариране. От служители на ГД „Гранична полиция“ е подадено искане за щателна митническа проверка на превозното средство и пътничката. При извършената проверка се установява, че багажника и купето на автомобила са пълни с общо 319 туби и пакети, съдържащи 242 кг и 113 литра недекларирани препарати за растителна защита от 9 различни търговски марки – произведени в Турция и забранени за внос в България и ЕС. Срещу нарушителката е съставен акт за нарушение на Закона за митниците, информират оттам.

Контрабандните пестициди са иззети  и подлежат на унищожаване.

През изминалите два месеца, служителите на „Капитан Андреево“ са задържали общо 792.5 литра и 427.4 кг забранени за внос пестициди, уточняват още от Агенция Митници.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук