Спортният министър награди щангистите, спечелили медали на Европейското в Букурещ

Със завоюваните отличия, тежкоатлетите са най-успешните български спортисти през 2019 г.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети състезателите по вдигане на тежести, за успехите им на Европейско първенство за младежи и девойки до 20 и 23-годишна възраст в Букурещ, съобщават Министерството.

Сред тях е представителката на хасковския клуб по вдигане на тежести Мария-Магдалена Кирева. Тя спечели сребро в изхвърлянето, с постижение от 92 кг, явяващо се и републикански рекорд. Републикански рекорди Мария-Магдалена отбеляза и в дисциплината изтласкване – 108 кг, също и в двубоя.

В румънската столица щангистите ни се представиха отлично и се завърнаха с общо 17 спечелени медала. Ангел Русев, Божидар Андреев и Христо Христов станаха европейски шампиони, Стилян Гроздев се окичи със сребро, а Валентин Генчев с бронз. Петимата взеха по три медала в категориите си.

Освен Мария-Магдалена, медал взе и Васил Маринов – бронзов, също в изхвърлянето. От 13 български участници в шампионата 12 бяха сред първите 6 в своите категории.

Почетни плакети на Министерството на младежта /ММС/ и спорта получиха и треньорите на българските състезатели Иван Иванов и Живко Николов.

Със спечелените до момента медали във всички възрастови групи, щангистите са най-успешните български спортисти през 2019 г. От големи първенства тежкоатлетите са завоювали общо 36 отличия – 17 златни, 8 сребърни и 11 бронзови. След тях са състезателите по борба с 23 и бокс с 19 медала. Националите до 15 г. и до 17 г. могат да увеличат актива от отличия за Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ). От 7 до 14 декември предстои Европейското първенство в тези възрастови групи, което ще се проведе в Ейлат, Израел.

Президентът на БФВТ Неделчо Колев сподели, че състезателите и треньорите са останали доволни от предоставените им условия за подготовка по време на лагерите в “Спортпалас”. Министър Кралев пое ангажимент ММС да осигури по-добро оборудване за тренировка на националите ни по вдигане на тежести и във Високопланински спортен комплекс “Белмекен”.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук