Спомени за Кралю войвода и минали епохи пази рид Чала

Рид Чала, известен още като Кралюв рид, археолозите определят като своеобразен археологически резерват. Той е заобиколен от селата Кралево, Долно Ботево, Голям Извор и Малък Извор, а в местността са открити множество артефакти от различни периоди и останки от тракийски култово-погребален комплекс, тракийски селища, късно-антична и средновековни крепости, светилища и некрополи, скални ниши и пещери. Предполага се, че местността е била предпочитана за живот по две причини –  едната е, че се е намирала на значим кръстопът, което предполага засилена търговия, втората, че пътят е можело да бъде наблюдаван и пазен, а от рида се открива добра видимост към околните земи.

Местността, освен с богатите си археологически и природни обекти, е свързана и с много легенди. Една от тях, разказана в книгата на Коста Делчев и Иван Жеглов – „За да са живи въглените“,  е за легендарния Кралю войвода. Родом от малкото село Кавак-махала, днешно Кралево, намиращо се в подножието на рид Чала, Кралю войвода е защитник на народа в османския период.

По това време едно от развлеченията на османлиите било устройване на народни борби. На сватбите и тържествата често се отправяли подигравателни покани за схватки с българите. Легендата разказва, че още като юноша Кралю бил силен и снажен. Един ден той не издържал на подигравките и се включил в борбата. За изненада на всички тръшнал турския пехливанин. Прочул се като здрав борец и бил канен да участва и в други борби, в които побеждавал. Но, заедно със славата му, растяла и завистта на турците. Една вечер душмани нападнали дома му и запалили къщата, в която живеел със семейството си. В този момент Кралю отсъствал, но жена му, заедно с четирите им деца се намирали вкъщи. В пожара те били погубени. Като се върнал и видял отломките на изгорялата къща и мъртвото си семейство, Кралю се заклел да отмъсти. Укрил се в горите на рид Чала и да събрал дружина, с която да пази населението и да не позволява подобна участ да се случва на други. Няколко години горите на Чала били дом на Кралю и дружината му, а местните хора през това време отдъхнали от разбойници и грабители.

В знак на признателност към Кралю коренните жители решават да кръстят родното му селце Кавак-махала, намиращо се в подножието на Чала, с името Кралево. Пак в памет на народния закрилник на билото на „Кралев връх“ е била поставена мраморна плоча с надпис „Признание на Кралю войвода“. За жалост през 1995 година, плочата е открадната.

Благодарим на Областна управа за текста и снимките, както и за чудесната инициатива, да представи в предица интересни места и любопитна информация от региона!

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук