СПОКОЙСТВИЕ ПРЕД ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА В ДИМИТРОВГРАД. ЗАСЕГА

Няма навалица от притеснени вложители пред офиса на Първа инвестиционна банка /ПИБ/в Димитровград, малко преди 13 часа, видя репортер. Обичайният брой посетители наистина е малко завишен, има хора теглещи спестявания, но не бих казал, че става нещо извънредно. Клиентите ни са много и е нормално, особено в обедната почивка, когато човек може да си свърши лична работа, да посети и банката си. Така коментира ситуацията в тревожния за трезора петък управителят на офиса Димитър Петров. Банката е в стабилно положение, категоричен е той.

Както стана ясно, след Корпоративната търговска банка /КТБ/ и Първа инвестиционна днес е подложена на натиск от вложители. Изказвания и репортажи присъстват в ефира от сутринта. Организирана атака срещу трезора съзира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Изказа се по въпроса и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене – нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо, коментира от Брюксел премиерът Пламен Орешарски.

БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.

Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.

Обръщаме се към Парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани.

Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации, разпространи специално прессъобщение Българската Народна банка.

office2

rk4_bannerПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук