Спешно приемно отделение искат в Димитровград

контакти

Да се създаде Спешно приемно отделение към болницата в Димитровград, призовават от Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/, който е филиал към Центъра в Хасково. Оттам критикуват и системата на спешния телефон 112.

В Спешно приемно отделение трябва 24 часа да има един или няколко лекари и медицински сестри, в зависимост от района на обслужване, които не напускат мястото. Те имат набор от лекарства, скенер, рентген и могат да правят изследвания, като например, в Хасково. Големите областни болници са задължени да имат такова отделение. За другите не е задължително и основната причина да не се създават, са необходимите немалко финансови средства, защото дейността е безплатна.

Причината да се иска това е, че работата на лекарите в Спешна помощ е на линейките, а не само в сградата, където също пристигат нуждаещи се от медицинска намеса.

В ЦСМП – филиал Димитровград работят по два екипа на смяна, но ако и двата са на адрес, няма кой да посрещне дошли на място. Обратното, ако лекарят има спешен пациент, в момент на постъпване на сигнал, не може да тръгне и да го остави. А по закон, трябва да потегли до 1 минута…

Критиките към системата 112 са свързани с времето за отиване до адрес, липсата на определение кои състояния са спешни, както и към приемащите сигналите.

Специално за региона, сигналът от 112 постъпва в Кърджали, оттам се прехвърля в Хасково, а от Хасково – в Димитровград. Линейката излиза на първата минута, след пристигане на съобщението, но се хаби време. От въвеждането на 112, се губят поне 5-7 минути, докато се тръгне, създават се и предпоставки за сгрешена информация. Преди, когато звънял телефонът в самата Бърза помощ, е можело да се тръгва веднага, за разлика от сега. Освен това, твърди се, че на телефоните 112 са хора, които не са медицински лица и понякога приемат безумни неща.

Правилото към момента е, че всеки, самоопределил се за спешен – е спешен, но ако не сте лекар, не може да го направите…

Спешни състояния са, например – остра внезапна болка в гърдите, в корема, повръщане на кръв, черни изпражнения, проблеми с бременни жени и деца до 1 година, катастрофи, травми. Не е спешен случаят, когато човекът е болен от няколко дни, с кашлица, температура или кръвно. Въпреки това, за всяко нещо се вика Спешна помощ или се отива на място за незначителни неща.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук