СПЕЦОВЕ ОТ АТРИУМ ГЛЕДАТ СОЦСГРАДИ

Атриум
контакти

Среща по проект АТРИУМ се състоя на 30 октомври 2012 г. в Димитровград, в която участваха гости от Италия, Унгария и Румъния. Те пристигнаха ден преди това и разгледаха специфичната архитектура на града. Гостите се запознаха със сградите по централната градска част и след това се отправиха към Неохим, за да видят и там строежите от тоталитарното време. Срещата ръководи заместник-кметът на община Димитровград Росен Кузев, заедно с ръководителя на проекта за Димитровград Живка Шишкова.

След наблюденията, които направихме, мнението на специалистите е, че Димитровград отговаря по всички критерии на проекта. Те бяха много заинтригувани от сградите. Надяваме се, че вашият град ще остане не само до приключване на проекта, но и при бъдещите дейности, заявиха гостите.

Целта на АТРИУМ е да се изработи културно-туристически маршрут на градове с типична тоталитарна архитектура от XX век. В него влизат 11 държави – Италия като водеща, България, Гърция, Румъния, Унгария, Словения, Словакия, Хърватска, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина.

Проектът се намира в предпоследен работен етап. До момента са изготвени информационни образци на обектите, изработено е ръководство за мениджмънт и опазване на архитектурните обекти, събрани са материали от движимото и недвижимото наследство, уебсайт. Предстои да се изготви досие на културния маршрут и подготвяне на рекламна кампания. След приключване на проекта, ще се създаде Асоциация, която да продължи дейностите.

Нашият град има специално място в този проект поради факта, че той се възприема като емблематичен от периода на социализма. Той е единствения изграден изцяло със специален предварително изготвен и зададен урбанистичен план, заявиха от екипа.

Димитровград участва с парк „Пеньо Пенев“, който е построен по времето на социализма. Това е и единствения парк, който участва по АТРИУМ. Включва се още централната част на града. От българска страна участва още и София.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук