Специализирана техника за почистване на речни корита и дерета осигуряват за Димитровград

Димитровград и Узункюпрю ще закупуват специализирана техника за почистване на речни корита, дерета и канавки като превенция срещу наводнения. Това обявиха днес кметовете на двете партньорски общини по проекта Иво Димов и Йозлем Беджан. На провелата се първа пресконференция по проект по трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България Турция 2014-2020 „Съвместни инициативи за резистентност на наводненията  в трансграничния регион – FLOOD RESILIENCE“, кметовете споделиха необходимостта от превенция при наводнения.

Общата стойност на проекта е за 596 121 евро. Иво Димов каза, че след тежките наводнения през 2012-а и 2014 година община Димитровград целенасочено работи по дейности за предотвратяване на наводненията. Машината, която се предвижда да бъде закупена по проекта, е с няколко накрайника и предвижда рязането на дървета, почистването на храсти, крайпътни зони и блатисти район.

Г-жа Беджан благодари на кмета на община Димитровград за партньорството и добрата взаимна работа и сподели важността от подобен тип съвместни проекти. Узункюпрю също ще закупи подобен тип машина, с която да почиства опасните зони.

В пресконференцията участваха още ръководителят на проекта и зам.-кмет на община Димитровград Яшо Минков, както и екипите от двете партниращи си общини. Яшо Минков сподели, че на провелата се предния ден работна среща обстойно са обсъждани между двамата кмета по-нататъшните действия и необходимости, по които да се работи. Дейностите по проекта предвиждат изготвяне на анализ от експертни групи на рисковете и заплахите от наводнения на територията на двете общини в трансграничния регион, като в обобщен доклад ще бъде включена информация за мерките, които трябва да се предприемат. Територията на двете общини ще бъде картирана със съответните горещи точки. Предвижда се обучение на доброволци, както и ще бъде създадена IT платформа за обмен и координация на информация при взаимни действия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук