Спектакъл в навечерието на 24 май, шествие на празника в Димитровград

контакти

Концерти, шествие и връчване на награди по повод 24 май подготвят и са предвидили в Димитровград. В навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий, на 23 май 2023 г. от 19.30 часа на сцената на площад „България“ ще се състои танцов концерт-спектакъл „За теб, Българийо любима!“.

В спектакъла ще участват  възпитаниците на Общински център за танцово изкуство „Галаксико“, изпълнители на Национално училище за танцово изкуство – София, специалност „Български народни танци“, с преподавател Асен Павлов – създател и ръководител на ансамбъл „Чинари“, както и артист-балетистите от Държавна опера Стара Загора Ивайло Янев и Златомир Колев от пловдивската Държавна опера, двамата възпитаници на хореографа и ръководител на „Галаксико“ Тихомир Митев.

Общоградското честване и тържествена церемония на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ще започне в 10.15 часа.

Под съпровода на маршова музика, ученици и учители ще направят Шествие на училищата, водени от  Забавно-духовия оркестър, деца от „Галаксико“ с букви от азбуката, мажоретен състав от ОУ „Пенчо Славейков“. Празничното шествие ще премине по пешеходната алеята на бул. „България” и ще се отправи към сцената на площад „България“. Официалното тържество ще започне с химна на празника „Върви, народе възродени!“, в съвместно изпълнение на хор „Славейковци“ и Забавно-духовия оркестър, с диригент Митя Йорданов. Награждаване на най-изявените учители, културен деец и ученици от общината ще е кулминацията на тържеството.

На 24 май традиционно Община Димитровград връчва най-високите отличия в областта на образованието и културата. И тази година на голямата сцена ще се състои Официалната церемония по връчване на Специалните награди на Община Димитровград за 2023 година „Учител на годината” и „Деец на културата”. За втора година в тържествената церемония ще бъдат включени и отличени и най-изявените ученици, които ще получат грамоти за постигнати високи образователни успехи, издигане авторитета на училището и община Димитровград.

На площад „България“ ще може да се разгледа и изложбата „Ние се гордеем с тях“, на ученици с отличия, награди и постижения от димитровградските училища.

Междувременно, Община Хасково кани всички жители и гости на Хасково на Празнично общоградско шествие на 24 май. Началото е от 10,30 часа от площад „Свобода“. Празничното шествие, водено от Духов оркестър – Хасково, ще премине през централната градска част, за да стигне до СК „Спартак“. Там ще се проведе официалната церемония по връчване на отличията „Ученик на годината“ на Община Хасково и Празничен концерт по повод Деня на българската книжовност.

Кметът на Хасково Станислав Дечев за поредна година инициира кампанията „Език свещен…“ Шествието на думите и духовността е посветено на 24 май, информира още на страницата си във Фейсбук Общината в областния град.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук