Спасени! Извадиха и последното дете от пещерата в Тайланд

12 играчи от тайландския младежки футболен отбор и треньорът им изчезнаха в последните дни на юни в наводнена пещера в Тайланд. Всички от тях бяха намерени живи в началото на юли. Добрата новина от днес е, че и последното дете и треньорът им са изведени от пещерата и спасени. Драматичните събития проследи на Фейсбук страницата си бившият главен редактор на вестник „Хасковска Марица“ Панчо Благоев, който понастоящем живее в Тайланд.

Докато вървеше мача Бразилия-Мексико една наистина прекрасна новина! Щастлива развръзка на драмата с 12-те малки футболисти и 26-годишният им треньор, които изчезнаха преди 10 дни в една от най-дългите пещери в северен Тайланд. Спасителните екипи успяха да ги открият в кухина дълбоко навътре в пещерата Tham Luang, където се скрили от прииждащите води след поройните дъждове в региона, бяха първите думи на Благоев от мястото на събитието, на 2 юли. Засега децата остават в кухината, докато се вземе решение за извеждането им от пещерата, става ясно ден по-късно.

4 юли – предстои не по-малко сложната и опасна операция по тяхното извеждане от дългия 4 километра лабиринт, в който има много наводнени участъци. Според прогнозата, през следващите дни се очакват обилни дъждове и покачване на подземните води, което прави още по-сложна задачата на спасителите.

5 юли – три дни след като 12-те деца и треньорът им бяха открити невредими в пещерата Tham Luang в северен Тайланд, се търси най-сигурният вариант за извеждането им. Според експерти, въпреки сериозните рискове, най-вероятно децата ще трябва да бъдат изведени от водолази. Инструктори обучават малките футболисти да се гмуркат и да боравят с водолазна техника, тъй като има изключително тесни пасажи, през които ще трябва да се промъкнат сами…

На 6 юли идва трагичната новина за загиването на 38-годишния бивш офицер от военноморските сили на Тайланд сержант-майор Saman Kunan, при опит да достави бутилки с кислород на 13-та заклещени в пещерата. По същото време Илън Мъск предлага помощ за евакуирането на децата от пещерата…

8 юли – официално – операцията за спасяването на 12 футболисти и техния треньор е в ход! Същия ден – първите две момчета от групата блокирана от 23 юни в пещерата Tham Luang излязоха невредими, а след това – още две.

На 9 юли още едно дете е изведено, после още две… 10 юли, около 15:00 часа – официално потвърдено – всички малки футболисти и техният треньор са изведени невредими от пещерата.

На фона на Световното първенство в Русия, още един Мондиал се състоя в Тайланд, в който постигнатите победи са много по-ценни.

Благодарност доземи към всички вас, които съпреживяхте тази невероятна история на човечност и доброта! Чувствам се уморен, но безкрайно щастлив, написа Панчо Благоев. Проследете как се развиха „мачовете“ на страницата му – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук