„Соц автосалон“ в началото на програмата за празника на Димитровград

контакти

Със „Соц автосалон“ – изложение на ретро автомобли от социализма, ще започне програмата за празника на Димитровград. На 27 август, събота, Общината организира първото по рода си събитие, свързано с автомобилите от времето на създаване и развитие на града, от втората половина на XX век.

От 9.00 до 12.00 часа на паркинга до Голямата пейка ще могат да се разгледат Волга, Москвич, Вартбург, Трабант, Шкода, Жигули, Лада, полски Фиат и други ретро коли.

В изложението ще участват автомобили от Стара Загора, Велинград, Кърджали, Хасково и Димитровград. За реставрацията на част от тях собствениците им са вложили повече от пет години време, за да ги върнат в автентичния им вид. Най-старото возило е на повече от шейсет години.

„Соц автосалон” показва автомобилния парк на най-разпространените и ползвани автомобили от времето на социализма. Тогава за покупка на лек автомобил се е чакало десетина години, като по улиците са движили основно Лади, Москвичи, Вартбурзи и Трабанти. За някои по-непретенциозни марки автомобили в повечето случаи е нямало ред и са се закупували свободно. Волгите са били резервирани предимно за партийния елит, а западен автомобил е можело да се купи само от „Кореком” с валута.

В края на 80-те години на миналия век са се продавали по 40-50-хиляди нови автомобила годишно и то единствено през монопола на държавната компания ДСО „Мототехника”. В условията на днешния свободен пазар на автомобили звучи невероятно, че тогава за закупуването на една кола се е чакало дълги години.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук