Соц. автосалон върна спомените години назад

контакти

„Соц автосалон” показа 21 автомобила от онова време в Димитровград, като част от празничната програма за 75-годишнината на града. На паркинга до Голямата пейка посетителите имаха възможност да видят коли като Волга, Москвич, Вартбург, Трабант, Шкода, Лада – Жигули, Лада 1500, Лада Самара, полски Фиат, микробус Жук,  Болгар Рено – 10 , различни модификации Москвичи и руски военен „джип“ ГАЗ. В изложението участваха експонати от Стара Загора, Пловдив,  Велинград, Кърджали, Свиленград, Хасково и Димитровград. Кметът на общината Иво Димов също прояви интерес към соц. возилата и поздрави участниците в първото в града изложение на такива автомобили. Най-старият от тях бе на повече от шейсет години, най-новият – от края на 80-те.

Изложението върна спомените назад за по-големите посетители, спомнили си времето, когато да притежаваш автомобил беше не само удобство, но и престиж. Обясняваха го и на децата, които не пропускаха възможността да се снимат с ретро колите.

„Соц автосалон” показва автомобилния парк на най-разпространените и ползвани автомобили от времето на социализма, пише в брошура за събитието, разпространена от общината. Тогава за покупка на лек автомобил се е чакало десетина години, като по улиците са движили основно лади, москвичи, вартбурзи и трабанти.

Волгите са били резервирани за партийния елит, а западен автомобил е можело да се купи само с валута от “Кореком”, пише в брошурата, което в първата си част не е съвсем точно. Волга можеше да се купи свободно, но не бе от най-предпочитаните марки, заради по-високата цена. Най-търсени и ценни бяха ладите, за покупка на които се чакаше от 10 до 15 години. Имаше дори традиция, когато се роди дете, близките да му направят „вноска“ в „Мототехника“ /държавна организация, единствен продавач на нови автомобили/, за да може, като порасне, да си купи Лада. За Шкода, Вартбург, Москвич и Полски Фиат почти не се чакаше ред. Затова пък Ладите, които, като нови, струваха от 6 до 8 хил. лв. на втора ръка се продаваха двойно. Търгуваха се двойно и номерата на вноските в „Мототехника“, за които се брояха 1500 лв.

…Такива бяха времената тогава. Сега се други. Като погледне към която и да е улица или паркинг, човек ще се убеди. Коли, коли, коли… Всякакви марки и модели. Нови и стари, скъпи и евтини. Но и онова време си носи романтиката със запазените от тогава возила. Благодарност към собствениците предоставили на димитровградчани и гостите на града възможност да ги видят!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук