Социолози за балотажа: Протоколен мач, приключи малка революция

Ясни са окончателните резултати на президентските избори. Румен Радев печели втория тур с 66.72%, за опонента му Анастас Герджиков са гласували 31.80%. 1.48% не са подкрепили никого. Според социолози и политолози, резултатът бе предизвестен.

Това беше протоколен мач. Нашето общество разсъждава за политиката през личности. Хората си задават въпроса кой идва след Бойко Борисов? Отговорът е ясен – идва Румен Радев. За Радев предстои голям тест, защото ако България просто превключи от една силна личност на друга, това не е смяна на модела. Пред него стои задачата да докаже това, което проповядва. На балотаж е нормално да има ниска избирателна активност. Освен това прекалихме с прекаленото политизиране на коронавируса, гласувахме за четвърти път, беше и ясно какво ще се случи. От друга страна, в България няма повече от 5.5 млн. избиратели. Този списък от 6.6 млн. е откровено кух, заяви пред БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан”.

Очаквана разлика. Радев беше фаворит за президентския пост, макар включването на Анастас Герджиков да доведе до известна интрига, заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова в студиото на БНТ, в което бе и социологът Кънчо Стойчев от „Галъп“. Който и да беше на мястото на Анастас Герджиков, щеше да се окаже в условията на бито поле. ГЕРБ направи най-добрия възможен избор, но имаше слаба позиция, не кандидат, коментира Кънчо Стойчев. Настъпва разграждане на старите партии, подчерта Димитрова. Това е картината. Имаме стабилна опозиция, дошло е време да видим конструктивна ли ще е, допълни Стойчев.

Проф. Герджиков не успя да пребори нещо, което е най-типичната характеристика на популизма. За него е характерно нещо, наречено негативна партийна идентификация. Хората не гласуват за своя партия, а срещу тази, която мразят, заяви пред NOVA политологът проф. Румяна Коларова.

В България е нямало избори с по-ниска избирателна активност. Има няколко причини за това, които са повлияли комплексно, като общото разочарование от партиите в последните два парламента, кризите през последните месеци и дипломатическото напрежение с Турция, заяви пред bTV Геновева Петрова, изпълнителен директор на „Алфа Рисърч“.

Една малка революция приключи, с много политически жертви, категоричен бе пред NOVA социологът Андрей Райчев. Те спечелиха в много голяма степен, защото победиха Борисов, не толкова, защото казаха, че ще премахнат корупцията. Не вярвам обаче в дълголетието при взаимодействието на четири от формациите в парламента. Коалицията е непредвидима и очаквам срив, смята Евелина Славкова от „Тренд“. Парламентът е такъв, че всеки от четирите може да развали коалицията, но не може да направи друга, за да стане алтернативно правителство, подчерта Райчев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук