Социалистите в ОбС – против бюджета. Кметът: Аргументите ви са нонсенс

контакти

Социалистите в Димитровград не подкрепиха общинския бюджет за 2019 г., след посочени от тях неща, които смятат за пропуски. Пояснения по тях направи председателят на сесийната група на БСП Димитър Петров, а кметът Иво Димов определи изказванията като нонсенс /безсмислени/. По финансовата рамка гласуваха общо 30 общински съветници. Против бяха 5, 4 се въздържаха – гласове на БСП и част от коалиция „Да за Димитровград“. 21 гласуваха положително, което бе достатъчно за приемането на бюджета за настоящата година – разгледан като първа точка от дневния ред. Той е в размер на 38 767 759 лева, по прихода и по разхода.

На първо място, Петров посочи категоричното несъгласие с продължаващата политика Общината да се лишава от собственост. Запазването на тази тенденция ще ни изправи след години пред невъзможността да се калкулират приходи от наеми, акцентира той. Допълни, че Общината е длъжник на малките населени места. Каза, че е хубаво привличането на инвестиции и работни места, но е отрицателен прирастът на населението. Поде познатата до болка тема със здравеопазването и в частност – с МБАЛ „Света Екатерина“. По нея посочи, че определените в бюджета за болницата 240 хил. лева няма да бъдат достатъчни и трябва да бъдат заделени повече, както в миналогодишния бюджет.

Пълен нонсенс е казаното от вас, обърна се кметът Иво Димов, който говори първо за болницата и заяви, че няма друга Община, която да дава толкова пари за общинското си здравеопазване. Градоначалникът припомни, че още на общественото обсъждане за бюджета е пояснил, че сега средствата са по-малко, защото има голям шанс за болницата да постъпят средства от държавата, по програма за труднодостъпни и отдалечени лечебни заведения и може да не се наложи да се отделят допълнителни общински средства. Подчерта още, че финансовото потъване на МБАЛ „стана в един друг мандат, при друго ръководство, и вие имате пряка вина за това…“, насочи изказването си към социалистите кметът.

Другият нонсенс… искате пари за селата, но не казвате откъде да дойдат, заяви Димов отправяйки критика, че не се посочват голяма част от положителните неща, които предстоят по населени места. А това, че няма да гласувате за бюджета, ми е пределно ясно. Ако го подкрепите, ще изпаднете в ситуация да подкрепите управление на ГЕРБ, доказано с резултатите си. Успешното управление на една администрация, продължи кметът и повтори, че за 8 години не са коригирани местните данъци и такси с нито една стотинка.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук