СОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ БЕЗ ПРАЗНИК, САМО С ПАТРОН

newbeautyРедно ли е училище СОУ „Васил Левски“ – Димитровград да има патронен празник, на датата, на която Левски е бил обесен? Не е ли по-нормално празникът да бъде свързан с неговото рождение? Гибелта му за едни се оказва повод за празник за други, казват наши читатели.

СОУ „Васил Левски“ – Димитровград, оказва се, няма празник. Отбелязва се само патрона на училището – Апостола на Свободата, на дата 19 февруари, свързана с обесването на Левски, на 18 февруари 1973 г.

Това е тъжен ден. Далеч сме от сакралната дума „празник“. Ние нямаме празник тогава, имаме патрон на училището, коментира директорът му Антон Иванов. Това той каза по време на откриването на изложбата от рисунки „Минало и настояще на СОУ „Васил Левски“, във фоайето на школото, част от едноседмична програма, посветена на патрона.

AntonIvanov18 юли е хубава дата, защото се е родил един велик българин, преди 179 години. Тогава обаче нямаме учебен процес. Всички ученици са във ваканция и няма как да ги съберем. Дори да се опитаме да го направим, 180 ученици, от общо 220, пътуват от 12 села. От друга страна, родителите могат да ни обвинят, че ги събираме извън учебно време. Въпреки това, ръководството на училището отбелязва рождението, с поднасяне на венци и цветя, уточнява директорът.

Рождена дата на училището е 15 септември 1961 г., открито като Основно школо. Не е прието на тази дата да се отбелязва нарочен празник. Такъв, все пак – има, обаче в деня на обесването на Левски.

На 18 февруари тази година ще отбележим празника на училището, коментира противоречиво Антон Иванов. Официалното тържество е от 14:30 в театъра.

Още едно училище, на територията на община Димитровград, носи името на Дякона – Основно училище „Васил Левски“ – Ябълково. Директорът Таня Христова също коментира, че на 19 февруари няма празник, отбелязва се патрона на школото.

Училището е създадено на 1 януари 1939 г. Отбелязваме нашия празник на 24 май, коментира Христова.

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук