СМОЦИ КАТО ПИТОНИ СЕ ВЪДЯТ В БИВШЕТО СТРОИТЕЛНО УЧИЛИЩЕ

контакти

Смоци като питони се крият из храсталаците в двора. Скоро видяхме един – над два метра. Виждали сме и преди, може и в сградата да има, споделиха момчета от квартала, виждайки репортерски интерес към бившето Строително професионално техническо училище /СПТУ/ „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Той пък бе следствие на читателски сигнал за печалното състояние на закритото преди години школо.

auto-bannerИ, макар, че не се натъкнахме на змия, проверката потвърди тъжната картина. Природата неумолимо е превзела безстопанственото място в димитровградския квартал „Славянски”.  Дворът се е превърнал в джунгла от дървета, треви и храсти. Зелен пояс обхваща и постройките. Част от пространствата са се превърнали в тоалетни. Изкъртени врати и прозорци допълват съвременната визия на бившето Строително. Според хора от квартала и бездомници се навъртат около него. Деца  хвърляли камъни по прозорците…

Резонно възниква въпросът кой трябва да се грижи за обекта, какви са виждания за него? Базата на училището е публична държавна собственост. Преди няколко години то премина към Професионалната гимназия „Капитан Петко войвода“, известна по-преди като Минен техникум. Той пък, от своя страна, стана част от Професионална гимназия по химични и хранителни технологии  „Проф. д-р Асен Златаров“.

През април тази година, с приемо-предавателен протокол СПТУ „Пеньо Пенев“ е прехвърлено във владение на Областна администрация – Хасково. Документацията му се пази при нас, но стопанин е държавата, поясни директорът Румяна Монева. Тя уточни, че СПТУ не е било поддържано преди, защото бюджетът на професионалната гимназия е бил недостатъчен. Същевременно, тече процедура по прехвърлянето на базата от държавата на Община Димитровград, допълни Монева.

Решението за прехвърляне на поземления имот, плюс 6-те сгради в него е на Министерски съвет от 2014 г., информираха от Областна администрация. Той е предаден на областния управител на 18 април 2016 г. от Министерството на образованието и науката /МОН/. В тази връзка е изготвен акт за държавна собственост на 20 май тази година. Имотът е вписан в Службата по вписванията на 31 май. Впоследствие е изготвен договор за безвъзмездно прехвърляне на имота на Община Димитровград, изпратен до администрацията на 15 юни 2016 г.

Процедурата по прехвърлянето още не е приключила. За да бъде финализирана, има още няколко стъпки. Договорът за безвъзмездно прехвърляне трябва да бъде върнат от Община Димитровград в Областна администрация. Държавната администрация следва да го отпише и с протокол да го предаде на Общината, уточняват от офиса на губернатора.

Още в края на 2011 г. Община Димитровград направи постъпки към централната власт, за придобиване на школския имот. Тогава той дори бе припознат като база за бъдещо Висше учебно заведение, каквато идея се обсъждаше в публичното пространство.  Доколко тя е актуална в момента, не се знае. Но е ясно, че имотът трябва да бъде съхранен за да се използва, когато и за каквото му дойде времето. Не да бъде змиярник на прекрасно място…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук