Смиляна Нитова за втори път депутат?

контакти

Адвокатът от Хасково Смиляна Нитова е на крачка  да стане за втори път част от парламентарната група на БСП. Тя бе депутат  в краткия мандат на 42-то Народно събрание, от май 2013-та, до август 2014 г., когато министър-председател бе Пламен Орешарски.

На последните парламентарни избори, проведени на 26 март 2017 г., Нитова беше четвърта в листата на БСП за 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково. От този регион Левицата има към момента трима народни представители – Елена Йончева, Никола Динков и Виолета Желева. При изчисляването на гласовете, не се стигна до разместване в листата, с преференциален вот. Шанс за това имаше 10-ят – Божидар Драганов, чийто номер съвпадна с номера на партията, но не му достигнаха само 41 гласа, да се нареди сред народните избраници и да измести Виолета Желева.

Реален е обаче шансът за Нитова да стане депутат в сегашния парламент, тъй като място би могла да освободи Елена Йончева. Тя е е сред имената, спрягани за водач на БСП за евроизборите. Но дори и да не е на първото място, ще бъде в челото на листата. Йончева, макар да не е член на БСП, е номинирана за евродепутат от много партийни организации в цялата страна. Ръководството и конгресът няма как да не се съобразят с това, още повече разследващата журналистка се превърна, в последните години, в знаково лице на Левицата.

Това й гарантира кресло в Европейския парламент, предвид предварителните проучвания за около 5 евродепутати от БСП. А на мястото й в родното Народното събрание ще седне адвокат Нитова. Макар мандатът отново да се очертава кратък. 44-тият Парламент приключва работа през 2021 г., а може и по-скоро.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук