Смиляна Нитова: Доверието в Коалиция „БСП за България“ расте

Изпълняваме обещанията си, затова заслужаваме доверие на 2 април, казва кандидатът за народен представител от 29-ти МИР – Хасково

контакти

Смиляна Нитова е втора в листата на Коалиция „БСП за България“ за 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково в парламентарните избори на 2 април 2023 г. Била е народен представител в 42-ото 44-тото и 48-ото Народни събрания. Не много отдавна бе изпълнителен директор на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) ЕАД. Завършила е право в Софийския университет, адвокат от кариерата, многократно избирана в органите на управление на Адвокатска колегия – Хасково, член на Управителния съвет на Демократичния съюз на жените.

 • Г-жо Нитова, за точно две години се провежда вече пета кампания за парламентарни избори. Как бихте определили това време – загубено, полезен опит или…?
 • Отговорът е нееднозначен, защото имаме полезен опит, но и пропиляно време. Продължаваме да нямаме редовно правителство, нямаме бюджет за тази година и се работи със стария, направен по други показатели, но се приемат решения, които не са обвързани с миналогодишната финансова рамка. Добавяме това, че много законопроекти, минали на първо гласуване, ще останат на трупчета в следващото Народно събрание. По тези проблеми ще започне да се говори отначало, с разглеждането им и първо гласуване в комисиите и в зала, второ гласуване… До това водят кратките парламенти. Все пак, смятам, че времето не е загубено, натрупа се полезен опит и комуникация между политическите сили. 48-ото Народно събрание работи едва три месеца, но Коалиция „БСП за България“ реализира немалко от своите приоритети. Тя е единствената, която каквото обещае, изпълнява и се стреми да го прави.

БСП направи сериозни крачки в изпълнението на програмата си

 • Припомнете инициативите си в предходното 48-мо Народно събрание? Кои от тях успяхте да реализирате?
 • За себе си мога да кажа, че през този период съм съвносител по 13 законопроекта. Част от тях са Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, Закона за защита от домашното насилие, Кодекса за социално осигуряване и др. Задала съм и 8 въпроса, които касаят важни проблеми в региона и държавата. Коалиция „БСП за България“ направи сериозни крачки в изпълнение на своята програма. С парламентарната група реализирахме голяма част от обещанията, които дадохме на избирателите. Интересен е фактът, че за приемане на законопроекта за допълнение и изменение на Кодекса на труда, 42 пъти правехме предложение да влезе в дневния ред. Едва в последния си ден събранието прие минималната работна заплата да бъде 50% от средната. Това е голяма крачка напред, тъй като с увеличаване на средната работна заплата, минималната ще расте постепенно. Крайно необходимо е, с оглед условията на икономическа криза, висока инфлация, скок на цените.
 • И какво още?
 • Осигурихме безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас, 300 лева еднократна помощ за учениците до 4 клас. Увеличихме минималната пенсия от 370 на 467 лева… Да, инфлацията изяде голяма част от извоюваните за цялото общество средства. Но ако не беше и това, как хората щяха да преживяват в кризата? Въпросът е риторичен и по този повод ще отбележа друго. Ще ви върна година назад, когато БСП бе част от коалиционното управление, посочвайки конкретно политиката на Министерството на икономиката и индустрията, от което бях част. За краткия период от 7-8 месеца, тогава, България бе на първо място по промишлено производство и на четвърто място по брутен вътрешен продукт в Европейския съюз. И след като падна правителството, отново се върнахме на старите, не много завидни, позиции.

Мерките ни са с грижа за всеки – от раждането до дълбоки старини

 • Сигурно и много неща не успяхте да реализирате?
 • Имаме още какво да довършим, например да осигурим еднократна помощ при раждане на първо дете – 600 лева, на второ – 1200, на трето – 1700. Намерението ни е още да направим всички процедури за хора с репродуктивни проблеми напълно безплатни. Искаме да обвържем и размера на майчинството през втората година с размера на минималната работна заплата. Желанието ни е да увеличим еднократната помощ за учениците от 300 на 350 лева и то за всеки ученик до 8 клас. Настояваме да има по един учебник по съответния предмет за всички училища в страната. Стоим на позицията за освобождаване от данък за трудови дейности на младежите до 26 годишна възраст. И още – бюджетът за култура да е 1% от брутния вътрешен продукт, да се реформират адекватно системите на здравеопазването, на спорта, да се преизчислят всички пенсии със средноосигурителния доход от 2021 г., да се увеличи учителският пенсионен фонд… В програмата на БСП са включени мерки, като грижа за всеки български гражданин – от раждането до дълбоки старини.
 • Според вас, кои теми трябва да бъдат на дневен ред в първите дни на следващото 49-то Народно събрание?
 • Водеща тема трябва да бъде повишаване на доходите на хората. Намираме се в сложна обстановка покрай растящата инфлация и цени на продуктите. Затова, като временна мярка, предлагаме да се приеме таван на цените. Смятаме, че това е разума мярка, поне за хранителните продукти от малката потребителска кошница. Не приемаме твърдението на някои политици, че в пазарна икономика не може да се реализира. Как може да стане в редица европейски държави, а у нас – не?! Като продължение на тази политика, трябва да се помисли за нови инвестиции, разкриване на работни места. Това трябва да се прави и спрямо спецификите на всеки един регион. Област Хасково, например, която е на границите с Турция и Гърция, е врата на Европейския съюз. Според скорошни данни на Националния статистически институт обаче, регионът „изпревари“ по бедност Видин и е сред най бедните в цяла Европа.
 • ДА! МОЖЕМ! Това е слоганът на БСП в сегашната предизборна кампания. Към кого е насочено посланието и защо бе избрано точно то?
 • Насочен е към всички български граждани, не само към нашите членове и симпатизанти. Показахме, че можем и изпълняваме обещанията си, отнасящи се до конкретните сектори. И това личи от срещите ни, от пълните салони, от активните и заредени хора, които все повече започват да разбират, че БСП защитава техните интереси. Това показва, че доверието в нашата Коалиция се увеличава. Тук е моментът да кажа, че в лявото политическо пространство има само една автентична формация – Коалиция „БСП за България“.
 • Какъв резултат очаквате за Коалиция „БСП за България“ на 2 април? Посланието ви към избирателите…
 • При всички положения – по-висок резултат. Увереността ми идва, както казах, от срещите по места и интересът на хората, които активно задават въпроси, поставят задачи. Пред тях, първо, отчитаме изпълненото и второ – какво още искаме да постигнем. Затова ги призовавам на 2 април да излязат и да гласуват с номер 1 в бюлетината, за да имаме възможност успешно да продължим заложените в програмата ни предложения за решения. Политиките на Коалиция „БСП за България“ заслужават доверие.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук