Сметище расте в парк „Марица“

В нерегламентирано сметище се е превърнал район в парк „Марица“. То се намира близо до кв. „Простор“ в Димитровград, по пътя към разсадника, встрани, след като се тръгне по черен път. Районът се оказва много удобен за изхвърлянето на отпадъци, тъй като хем е близо до жилищните блокове, хем скрит встрани и разхождащите се трудно го забелязват.

Проверката на място показа, че там са стоварени немалко автомобилни гуми, строителни отломки, стъкла и всякакви други. Отпадъците, като количества, не са много, което показва, че изхвърлянето им може да е започнало сравнително отскоро, но сметището, личи, се разраства.

За него се разбра, след като в социалната мрежа се появиха кадри с камион, т. нар. метачка, на почистващата фирма „Нео Титан“, който изхвърля листа в района. Защо се изсипват там, както и за останалите боклуци, оставяни от недобросъвестни граждани, попитахме управителя на дружеството Атанас Стефанов.

По принцип, листата се изхвърлят на регламентирано място, близо до базата на Общинско предприятие „Благоустрояване“. След затварянето на моста за ремонт към кварталите обаче, случило се е да ги изсипят на посочения район в парка, за да не обикаля метачната машина, пояси Стефанов.

Той призна, че това е станало без изрично съгласуване и обясни, че ще се прекрати. В същото време подчерта, че листата не замърсяват околната среда. Каза още, че в Димитровград няма компостираща система, а Общината има договор с депото в Гарваново, за  т. нар. „кафеви контейнери“ от селата, със зелен отпадък.

Проблем са другите боклуци, които изхвърлят недобросъвестни граждани. Предполагам, ще ни възложат да разчистим участъка от парк „Марица“. Разговарях с главния еколог на Общината Пламен Митков и му предложих да се сложи бариера на мястото, за да стане още по-ясно на хората, че това не е място за отпадъци, допълни Атанас Стефанов. Той каза още, че нерегламентирани сметища се появяват и на други места, за които получават сигнали. Едно от тях, например, е близо до Железния мост на река Марица…

По предложението за бариерата не мога да взема отношение към момента. Трябва да го разгледаме, да видим какви са имотите в района, съществува ли път и т. н, коментира Пламен Митков.

Според него, не е много изгодно Общината да инвестира в своя компостираща система, защото количествата не са достатъчно големи. Главният еколог обясни, че ще бъде възложено изчистването на отпадъците в района от парка, като призова хората да бъдат по-съобразителни, когато изхвърлят отпадъци, за да не замърсяват околната среда.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук