Сменяме часа в неделя. Няма да е за последно

Смяната на зимното с лятно часово време се извършва на 28 март 2021 г., неделя. В 3:00 сутринта стрелките трябва да се преместят с час напред до 4:00. Което означава, че губим 1 час сън. Но за сметка на това светлата част от деня нараства, за сметка на тъмната.

Ще продължи ли смяната на времето, е въпрос, който с основание много хора си задават. На 12 септември 2018 г., Европейската комисия предложи Директива за преустановяване на сезонните промени на часовото време, през 2019 г., тъй като 80% от населението на ЕС го искало. На 26 март 2019-а бе публикувана позиция на Европарламента това да стане не през 2019-а, а през 2021 г. Процедурата обаче не е финализирана, а дискусии по темата не са включвани в дневния ред от тогава до сега.

Официално проучване – зимно /астрономическо/ или лятно часово време предпочитат българите, също не е правено.

България не би могла да направи своя избор за преустановяване на сезонните промени на часовото време два пъти годишно, и по-конкретно да въведе постоянно лятно или зимно часово време, предвид, че темата не е обект на обсъждане и не се предвижда подновяване на дискусиите в работната програма на ниво ЕС, отговарят на наше запитване от Министерството на енергетиката.

Така че, местенето на стрелките няма да е последно. Няма, вероятно да е и предпоследно.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук