Смайващи са приликите между мозъка и Вселената

При изследване на невронната мрежа в човешкия мозък и космическата мрежа от галактики във Вселената, се оказало, че приликите между двете са смайващи, съобщава сайтът Science Alert, цитиран от standartnews.com.

Астрофизикът Франко Ваца от Университета в Болоня в Италия и неврохирургът Алберто Фелети от Университета на Верона в Италия са прекарали последните няколко години в проучване на приликите между невронната врежа в човешкия мозък и Вселената.

„Човешкият мозък има около 69 милиарда неврони. Наблюдаваната космическа мрежа, която наричаме видима Вселена, съдържа над 100 милиарда галактики. Сходен е не само броят, но и структурата“, разкриват италианските изследователи.

От изследването стават ясни множество сходства. Човешкият мозък и Вселената са подредени в добре дефинирани мрежи, с възли (неврони в мозъка, галактики във Вселената), свързани чрез нишки.

Освен това има прилики между състава на мозъка и състава на Вселената. Мозъкът е около 77 процента вода. Вселената е около 72 процента тъмна материя.

Италианските учени са сравнили резени от човешкия мозък и кора в различни увеличения със симулации на космическата мрежа.

Открити били удивителни сходства във флуктуациите на плътността на материята между мозъка и космическата мрежа.

„Грубо казано, това сходство в капацитета на паметта означава, че цялото тяло от информация, която се съхранява в човешкия мозък (например целият жизнен опит на човек), също може да бъде кодирано в разпределението на галактиките в нашата Вселена“, споделят изследователите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук