СЛЪНЧЕВИ ЧАСОВНИЦИ И ЗВЕЗДНИ КАРТИ ПРАВЯТ В ПЛАНЕТАРИУМА

Начало на учебната година ще поставят на 1 октомври в Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ – Димитровград. Тогава учениците ще имат възможност да изработят слънчеви часовници, звездни карти и да поработят с малки модели на телескопи в астрономическа работилница. Деца от ЕГ „Д-р Иван Богоров“ пък ще представят астроспектакъла „Танцът на планетите“, обясни директорът Димитър Кокотанеков.  Учебната година ще включва предимно кръжоци като извънкласни форми. Официалното откриване е обявено за 13:30 часа в планетариума.

През учебната година ще бъдат сформирани групи за деца от предучилищна възраст, ученици от 1 до 4 клас ще се занимават със забавна астрономия, тези от 5 до 8 клас –  с основите на науката, а прогимназистите – с астрофизика. Ще се обособи и временна група от ученици, които ще отидат през август в националната обесрватория в Рожен. В същото време има сборна група за учебни наблюдения, които се провеждат всяка сряда вечер. В нея участват децата от различните форми.

Димитър Кокотанеков съобщи още, че има вероятност националната олимпиада по астрономия да се проведе в Димитровград. Дали това ще бъде така, зависи от заповедта на министъра на образованието, уточни той. Последно градът край Марица е бил домакин преди пет години. Тогава НАОП „Джордано Бруно“ спечелен бронзов медал.

Межувременно от началото на следващия месец стартират и други извънкласни форми за учениците. Те ще бъдат представени от общинско предприятие „Детски и младежки център“. Ще има безплатни занимания по английски и руски език за децата в детските градини. Останалите са платени, сред които карате, футбол, народни танци, джудо, зумба, аеробика и др. 

Снимка от НАОП „Джордано Бруно“ Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук