СЛРБ: Бракониери-„месари“ нападнаха река Стряма след потопа в карловски села

Непосредствено след страховитото наводнение в няколко карловски села, причинено от придошлата от пороите Стряма, наред с почистването, дезинфекцията, необходимите хора и машини, бе поставен въпросът за засилената охрана, за да не се допуснат кражби от изоставените домове на хората. Дни по-късно, след успокояването на реката се е появил друг проблем. Нападнали са я бракониери.

Потопът отнесе и рибарници по поречието, а рибата, попаднала в нетипична среда, бе изправена пред изпитанието да оцелява някак. Но даде и много жертви. При постепенното отдръпване на водата по бреговете на Стряма останаха шарани и пъстърви, отнесени от рибарниците и нямали късмета да се спасят. Намериха се и предприемчиви местни хора, които тръгнаха да събират риба из калните локви. Някои даже и за продан я обявиха. Мъката за едни се превърна във възможност за печалби за други. Възмутени риболовци алармираха, че бракониери преследват с кепове зашеметени риби из реката и бързат да ги приберат, докато все още са лесни за събиране. Грозна гледка. Взеха се мерки, от ИАРА тръгнаха на проверки, от БАБХ пък проверяват търговските обекти в околните селища, за да се пресече това варварство, а самозабравилите се „месари“ да си платят за прегрешенията, обясняват от Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ).

Като „месари“ в случая се оприличават риболовци, на които първа грижа е да си осигурят риба като храна, независимо от количеството и дали рибите са маломерни или напротив, за да има във фризера, например. В противовес на това в последните години все повече започва да се практикува принципът „хвани-пусни“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук